GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OMV: Gas za celu Austriju

OMV: Gas za celu Austriju
NALAZIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2011 / 10:28
Autor: SEEbiz / Tanjug
VIENNA - Austrijska naftna kompanija OMV pronašla je veliko nalazište gasa na teritoriji austrijske pokrajine Donje Austrije i sada traži načine za njegovo crpljenje.
Nalazište gasa, koje, prema procenama stručnjaka obezbeđuje gas za tri decenije, nalazi se na teritoriji opštine Pojsdorf, poznatoj po vinogradima.

Uskoro bi imidž ovog vinogradskog podneblja mogao biti sasvim drugačiji, jer OMV namerava oko gradića Pojsdorf da crpi gas.

Radi se o prirodnom gasu koji nastaje u određenim slojevima zemlje, to jest naftnim škriljcima, u kojima se i zadržava.

OMV već sada uverava da neće, kao što je to uobičajeno kod crpljenja ove vrste gasa, koristiti otrovne supstance, već se traže nove tehničke mogućnosti kako bi gas mogao na ekološki način biti crpljen. Da bi se to testiralo potrebno je najpre uraditi dve bušotine kod Pojsdorfa.

Njegovo crpljenje je tehnološki izazov, ali zbog stalno rastućih cena gasa sve isplativije.

Nalazište gasa je veličine da bi moglo pokriti domaću potražnju za naredne tri decenije.

“Procenjuje se da je nalazište gasa veliko, ali dok budemo u mogućnosti da ga crpimo proći će još par godina”, ističu u OMV.

OMV već duže vreme traži nove izvore gasa. Trenutno se iz domaćih nalazišta u Austriji pokriva samo 15 odsto potražnje, a prema novim geološkim studijama oko Pojsdorfa postoji ogromna količina na dubini od 4.000 do 6.000 metara.

OMV trenutno pregovore sa opštinama oko Pojsdorfa, a početkom iduće godine organizovaće i informativne skupove za stanovnike ovog dela Austrije.

Inače OMV je prošle godine prodao oko 18 milijardi kubnih metara gasa i raspolaže sa mrežom gasovoda dugom 2.000 kilometara sa kapacitetom od oko 89 milijardi kubnih metara.
Tagovi: OMV, gas
PROČITAJ I OVO
Koronakriza odnijela 2,6 milijardi kuna mirovinske štednje
MIROVINCI
Koronakriza odnijela 2,6 milijardi kuna mirovinske štednje
ZAGREB – Nakon puno godina rastućih prinosa, mirovinskim fondovima u svijetu i Hrvatskoj ove je godine pošlo naopako, jer je utjecaj pandemije obezvrijedio ušteđevine koje građani drže na njihovim računima.
Hrvatske plaže Nugal i Zlatni rat uvrštene među najljepše europske plaže
PLAŽE
Hrvatske plaže Nugal i Zlatni rat uvrštene među najljepše europske plaže
ZAGREB - Prestižni američki magazin posvećen putovanjima Condé Nast Traveler uvrstio je hrvatske plaže Nugal u Makarskoj i Zlatni rat u Bolu među top 25 najljepših europskih plaža, izvijestila je Ina Rodin, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u.
Srebro kao investicija desetljeća
PRILIKE
Srebro kao investicija desetljeća
ANALIZA - U posljednjem desetljeću (2010-2019), za razliku od prethodnog desetljeća, potražnja za srebrom u investicijske svrhe utrostručila se.
Azijska tržišta: Trumpov potez spustio indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Trumpov potez spustio indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je predsjednik Donald Trump izdao naloge kojima će se uskoro u SAD-u zabraniti operacije kineskim aplikacijama TikTok i WeChat.
Wall Street: Nasdaq iznad 11.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq iznad 11.000 bodova

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao peti dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer ulagači vjeruju da će američki Kongres uskoro usuglasiti nove poticajne fiskalne mjere.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE