GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman kapital ulazi u fintech, uključili se i veliki igrači

Ogroman kapital ulazi u fintech, uključili se i veliki igrači
FINTECH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2021 / 08:55
Autor: SEEbiz / The Economist
ANALIZA - Fintech sektor je ove godine privukao ogromnu količinu svježeg kapitala, kako u Kini i Americi, tako i sve više u Europi.

Samo u drugom tromjesečju ove godine ovaj je sektor privukao 34 milijarde dolara financiranja od strane fondova rizičnog kapitala, što je rekord, kažu podaci cb Insightsa. Svaki peti dolar koji je ove godine uložio u rizični kapital ušao je u fintech.

Dogovori se također odvijaju frenetičnim tempom. PitchBook, drugi davatelj podataka, računa da su venturecapital tvrtke ove godine do sada prodaei 70 milijardi dolara u udjelima u fintech startupovima, gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2020. godini, koja je i sama bila brzorastuća godina. Fintech kompanije su sudjelovale u 372 spajanja u prvom tromjesečju.

Samo u posljednjih nekoliko tjedana drađeni su neki važni poslovi. Visa je platila 1,8 milijardi eura (2,1 milijarde dolara) za Tink, švedsku platnu platformu. JPMorgan Chase, najveća američka banka, izjavila je da će kupiti OpenInvest, koji pruža alate za održivo ulaganje - treće akvizicijsko ulaganje u šest mjeseci.

Povezane tvrtke, poput Raisin i Deposit Solutions, dvije njemačke platforme koje povezuju banke sa štedišama, spajaju se. Neki fintech igrači namjheravaju izlistati svoje dionice na burzama. Iinicijalna javna ponuda u Londonu procijenila je vrijednost Wisea, koji se bavi novčanim transferima, na gotovo 9 milijardi funti (12,2 milijarde dolara).

Nedavna ili planirana višemilijarska početna javna ponuda (ipos) uključuju ona Marqete (debitcard fi rm), Robinhood (nofee broker) i SoFi (mrežni zajmodavac). Ova poplava aktivnosti odražava potražnju investitora za digitalnim valom u nastajanju. Ali otkriva i nešto dublje. Odjednom su pobunjenici financijskog sektora, fintech kompanije, postale dijelom establišmenta.

Trenutni investicijski procvat ima nekoliko novih značajki. Za početak je sve više fokusiran na najveće igrače, kaže Xavier Bindel iz JPMorgan-a.

Manji startupi s poslovnim modelima koji su se borili tijekom pandemije više nisu u fokusu. U prvom tromjesečju 2021. godine zabilježeno je najviše krugova financiranja za privatne financijske tvrtke u vrijednosti iznad 100 milijuna dolara; srednji krug prikupio je 10 milijuna dolara, za četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine.

Promijenilo se i mjesto aktivnosti. Prije pet godina priča o fintechu usredotočila se na Ameriku i Kinu. Danas ih Europa sustiže. Krug financiranja u lipnju procijenio je Klarnu, švedsku start-up "kupi sada, plati kasnije", na 46 milijardi dolara, što je čini drugom privatnom financijskom tvrtkom na zapadu. Ovoga tjedna, Revolut je prikupio 800 milijuna dolara, a ukupno je kompanija procijenjena na 33 milijarde dolara. Tvrtke u Latinskoj Americi i Aziji, a posebno pod vodstvom osnivača Stanfordeducated ili SiliconValleytrained, postale su magneti za investitore.

Primjerice, Nubank, najveća digitalna banka u Brazilu, vrijedi 30 milijardi dolara. Pomama se širi i izvan sektora plaćanja. Nagli porast štednje u bogatim zemljama u posljednjih godinu dana potaknuo je startupe tvrtke poput internetskih brokera i investicijskih savjetnika.

Osiguravajuća poduzeća primila su 1,8 milijardi dolara putem 82 globalna ugovora u prvom kvartalu ove godine. Pokazalo se da je pozajmljivanje teže remećeno - možda zahvaljujući čvršćem zahvatu regulatora na ovom području financija - osim kada prijeđe u plaćanja, što je ilustrirano usponom Klarne i njezinih rivala.

Ipak, jedno se čini jasnim. Fintech sektor neumoljivo dobiva kritičnu masu: njihova vrijednost porasla je na 1,1 bilijuna dolara, što je ekvivalentno 10% vrijednosti globalne bankarske i platne industrije, i više od 4% u 2018. Cijene se danas mogu činiti pretjeranima, neki će projekti zasigurno propasti, ali dugoročno se čini kako će ovaj udjel zasigurno rasti.

Tagovi: fintech, fintech sektor, Raisin, Klarna, Deposit Solutions, Revolut, OpenInvest, JPMorgan, Visa
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE