GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman interes stranih investitora za kineskim državnim dugom

Ogroman interes stranih investitora za kineskim državnim dugom
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / Sputnjik
PEKING - Investitori iz čitavog svijeta su počeli aktivno investirati u kineski dug.

Wall Street Journal navodi da udio stranog kapitala u kineskim državnim obaveznicama raste najbržim tempom od 2018. godine i već je premašio rekordnih 4,3 trilijuna.

Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji i sve većim protivrječnostima s glavnim trgovinskim partnerom Kine, Sjedinjenim Državama, sve veći broj stranih investitora preferira kineski državni dug kao najpouzdaniji način ulaganja.

Kinesko tržište državnog duga jedno je od najvećih na svijetu. Udio stranih investitora i dalje nije velik: nešto više od 4 posto. Ali tempo kojim strani investitori grade svoj portfelj kineskih državnih obaveznica je impresivan. Dok su u ožujku ove godine stranci držali ove obaveznice za 2,26 trilijuna juana, sada su već na 4,3 trilijuna, piše Sputnjik.

Nizak ukupni udio stranih vlasnika kineskih državnih obaveznica posljedica je činjenice da je bilo teško ući na kinesko tržište sve do sredine 2017. godine: tada je pokrenut program "Bond Connect", koji omogućava stranim investitorima da ulažu na tržište obaveznica kontinentalne Kine putem tržišta Hong Konga. To što nije bilo potrebe za otvaranjem zasebnog trgovinskog računa u kontinentalnoj Kini uveliko je pojednostavilo proces ulaganja.

Pasivnim investitorima koji više vole da ulažu u indekse, pristup kineskom tržištu zapravo je postao lakši prošle godine, kada su državne obaveznice, kao i vrijednosni papiri nekih kineskih državnih banaka, uključene u agregatni indeks "Bloomberg Barclays".

Godinu dana kasnije kineske obaveznice su uključene i u indeks "JP Morgan". Svi ovi koraci su doveli do toga da je udio stranih vlasnika kineskog državnog duga u juanima, počeo rasti dvostruko bržim tempom.

Ali rast se naročito ubrzao u vrijeme kada je kinesku ekonomiju pogodila epidemija virusa korona. Na prvi pogled, ovo može izgledati nelogično: zašto pozajmljivati novac nekome čija se financijska situacija pogoršava? Budući da je epidemija zahvatila ne samo Kinu, već skoro sve zemlje svijeta, kriza se širi po čitavoj svjetskoj ekonomiji i investitori počinju da upoređuju: koja zemlja se bolje nosi sa situacijom i nudi najpovoljnije uvjete za investiranje. Dok su SAD, Evropska unija, Japan i niz drugih razvijenih zemalja odjednom iskoristile svu svoju "ekonomsku municiju", spuštajući kamatne stope do nule ili čak negativne vrijednosti, Kina se i dalje drži umjerene monetarne politike i pokušava stimulirati ekonomiju fiskalnim mjerama.

Kao rezultat toga, desetogodišnje kineske državne obaveznice sada nude prinos od 3,118 posto, dok prinos na američke obaveznice sada iznosi samo 0,597 posto, na japanske 0,023 posto, na njemačke -0,515 posto. Istovremeno, investitori vide kako se kineska ekonomija uspješno nosi s posljedicama epidemije. To jača njihovo povjerenje u pouzdanost kineskih hartija od vrijednosti, rekao je za "Sputnjik" rukovoditelj Centra za svjetske financije Instituta za svjetsku ekonomiju i financije na Akademiji društvenih znanosti Kine Liu Dungmin.

"Mislim da je glavni razlog što se Kina dobro nosi s posljedicama epidemije. Trenutno se ekonomska moć Kine povećava. Stoga određeni financijski proizvodi postaju stabilniji. Istovremeno, vidimo da je prinos po kineskim državnim obaveznicama značajno veći nego na sličnim vrijednosni papirima u zapadnim zemljama, koje su, s jedne strane, snažnije pogođene epidemijom. S druge strane, ekonomije ovih zemalja su se razvijale duži niz godina znatno sporije od Kine. Kao rezultata toga, vidimo jako niske, nulte, pa čak i negativne kamatne stope. Stoga kineski dug postaje sve privlačniji za ulaganje", kaže on.

Prema ekonomskoj statistici koju je Kina objavila za drugi kvartal, BDP je porastao za 3,2 posto, što je značajan skok u odnosu na pad od 6,8 posto u prvom kvartalu. Ulaganja u osnovna sredstva tokom šest mjeseci pala su za 3,1 posto, dok je u prvih pet mjeseci ovaj pokazatelj bio dvostruko lošiji: minus 6,3 posto.

Istovremeno, ulaganja u visoko-tehnološke industrije su, naprotiv, porasla za 6,3 posto. Prema mišljenju stručnjaka Lija Dungminga, kineskim vlastima je također korisno da imaju više stranaca koji drže kineski javni dug, jer to povećava efektivnost upravljanja.

"Mislim da, osim državnog duga, još možemo ponuditi stranim investitorima obveznice lokalnih uprava. I pozdravljamo kupovinu državnih obveznica od strane stranih investitora na međubankarskom tržištu, tako da kineski dug države i lokalne samouprave postaju sve sigurnije aktive u očima međunarodnih investitora. Za nas je, bez sumnje, vrlo korisno da se poveća udio stranih investitora među vlasnicima kineskih obaveznica. Jer, s jedne strane, to igra pozitivnu ulogu u internacionalizaciji juana, a s druge strane pokazuje kvalitet upravljanja. Ako možemo povećati udio stranih investitora među vlasnicima naših dužničkih vrijednosnih papira, tada pomažemo vlastima da poboljšaju upravljanje dugom. Tek kada naučimo dobro da upravljamo dugom, tada će potražnja za tim proizvodima porasti — državni dug i dug lokalnih vlasti od strane investitora iz inostranstva", kaže Dungming.

Obaveznice lokalnih uprava sada igraju važnu ulogu u oporavku ekonomije od posljedica krize. U prvih pet mjeseci 2020. godine lokalne vlasti su izdale 3,2 trilijuna juana obaveznica. Novac bi trebalo da ode na izgradnju "nove infrastrukture": 5G mreža, centara za podatke, pametnih tvornica itd. Prema ukupnoj godišnjoj kvoti koju je odobrila centralna vlada, ove bi godine moglo biti izdato 4,73 triliona juana takvih vrijednosnih papira.

Tagovi: kineski vrijednosni papiri, Bloomberg Barclays, kineski državni dug, JPMorgan,
PROČITAJ I OVO
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
VELIKI PROBLEM
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
RIJEKA - U Hrvatskoj će ove godine u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 tisuća radnika. Problem nedostaka radne snage eskalirao je lani kada neki hoteli, i to ne samo oni niže kategorije, nisu otvarali svoja vrata u glavnoj sezoni jer nije bilo djelatnika koji bi sezonu uopće odradili.
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE