GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD i FAO: Cijene hrane mogle bi doživjeti tržišni šok

OECD i FAO: Cijene hrane mogle bi doživjeti tržišni šok
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 17:49
Autor: SEEbiz / Agroklub
NEW YORK - Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima opskrbe hranom.

Prekomjerna opskrba i pad potrošnje te globalna recesija koja prijeti većini zemalja svijeta proizvest će tržišni šok s drastičnim padom cijena hrane, zaključak je zajedničkog izvješća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i agencije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO). Također, utvrđeno je i da će tijekom sljedećih 10 godina rast ponude nadmašiti rast potražnje, uzrokujući da realne cijene većine robe ostanu na istoj ili čak ispod svoje razine.

"Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima opskrbe hranom, s potencijalnim uskim grlima na tržištu rada, industriji, poljoprivrednoj proizvodnji, preradi hrane, prometu i logistici, kao i promjenama potražnje za hranom i uslugama prehrane", ističe glavni tajnik OECD-a Angel Gurría.

Rastuća svjetska populacija i dalje je glavni pokretač rasta potražnje, iako se njezini trendovi razlikuju u pojedinim zemljama. Procjenjuje se da će prosječna dostupnost hrane po glavi stanovnika do 2029. doseći oko 3.000 kalorija i 85 grama proteina dnevno.

"Očekuje se da će potrošači u zemljama sa srednjim dohotkom upotrijebiti dodatni prihod kako bi svoju prehranu s osnovnih proizvoda prebacili na onu s većom vrijednosti, odnosno zdravijom i više ekološki proizvedenom. S druge strane, u zemljama s visokim dohotkom povećat će se zabrinutost za okoliš i sve više njih će umjesto životinjskih proteina izabrati alternative", tvrde iz OECD-a, piše Agroklub.

U izvješću navode i kako će otvorena i transparentna međunarodna tržišta postati sve važnija za sigurnost hrane, posebno u zemljama koje jako puno uvoze. "Iskustvo je pokazalo da trgovinska ograničenja nisu recept za sigurnost hrane. Potrebna nam je bolja politika, više inovacija, povećane investicije i veća integracija kako bi izgradili dinamičnu, produktivnu i otpornu poljoprivredu i prehrambeni sektor“, napomenuo je direktor FAO, QU Dongyu.

Očekuje se i kako će svjetska proizvodnja žitarica narasti za oko 85 posto u sljedećih deset godina, a kao glavni razlog navode veća ulaganja u tehnologiju proizvodnje i bolje prakse uzgoja.

Također, izvješće procjenjuje i da će se do 2024. godine proizvodnja domaćih životinja povećati za 14 posto zbog poboljšanja u hranidbi i ekstenzivnom načinu uzgoja. U dodatnom izvješću naglašavaju i trajnu potrebu za ulaganjem u izgradnju infrastrukture.

Pod pretpostavkom nastavka trenutnih politika i tehnologija, predviđa se da će emisija stakleničkih plinova u poljoprivredi rasti za 0,5 posto godišnje, što ukazuje na smanjenje intenziteta ugljika u poljoprivredi. Stoka će činiti 80 posto ovog globalnog povećanja.

"Pored COVID-19, trenutni izazovi uključuju invaziju skakavca u istočnoj Africi i Aziji, kontinuirano širenje afričke svinjske kuge, učestalije ekstremne klimatske događaje i trgovinske napetosti među glavnim silama. Prehrambeni će se sustav također trebati prilagoditi preferencijama potrošača i iskoristiti digitalne inovacije u poljoprivredno-prehrambenim lancima“, zaključuje Gurría.

Tagovi: hrana, cijene hrane, OECD, Covid-19, organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, agencija Ujedinjenih naroda za hranu
PROČITAJ I OVO
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
ANALITIČARI
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su meksički peso kao najsigurniju okladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe koronakriza.
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE