GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odmetnuta ukrajinska pokrajina Luhansk će slati oslobođeno žito u Rusiju

Odmetnuta ukrajinska pokrajina Luhansk će slati oslobođeno žito u Rusiju
ŽITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Jedna od dvije odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koju podupire Moskva, objavila je da će uskoro početi željeznicom u Rusiju slati žito koje su "oslobodili" njezini vojnici, objavila je u četvrtak ruska državna agencija TASS.

Jurij Pronko, ministar poljoprivrede samoproglašene Narodne Republike Luhansk, rekao je da se žito dosad slalo kamionima u relativno malim količinama.

"Sutra je povijesni trenutak - prvi vagoni žita će otići u Rusiju, 50 vagona, više od 3.000 tona", citirao ga je TASS.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju za krađu njezina žita s područja koja je Moskva okupirala otkako je u veljači počela ono što naziva posebnom vojnom operacijom.

TASS je objavio da silosi žita "u oslobođenom dijelu" Republike Luhansk sadržavaju otprilike 300.000 tona ozimne pšenice i 200.000 tona suncokretovih sjemenki, ostatke prethodnih žetvi.

Pronko je rekao da su silosi napola puni i da je potrebno izvoziti između 120 i 130 vagona žita svakog dana kako bi se napravilo mjesta za buduće žetve.

Rusija i Ukrajina došle su do mrtve točke u pregovorima glede izvoza žita iz ukrajinskih luka. Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita.

Tagovi: ukrajinsko žito, Luhansk, Rusija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE