GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odložen upis na fakultete za sedam dana

Odložen upis na fakultete za sedam dana
MINISTARSTVO PROSVETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2012 / 11:04
Autor: SEEbiz/Tanjug
BEOGRAD - Upis u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija biće odložen za nedelju dana, kako je to dopisom od univerziteta u Srbiji tražilo Ministarstvo nauke i prosvete, pa će tako početi 27. juna i trajati do 18. jula.
U resornom ministarstvu kažu da će svi univerziteti u Srbiji morati da poštuju dopis Ministarstva, pa i Univerzitet u Beogradu, koji je na jučerašnjoj sednici Senata odlučio da se upis ne odlaže, već da se održi od 20. do 22. juna.

"U više navrata dopisom je Ministarstvo o tome obavestilo i Univerzitet u Beogradu. Ministarstvo prosvete i nauke će postupiti u skladu sa Zakonom", kažu u ministarstvu.

U Ministarstvu, međutim, nisu precizirali da li to znači da mogu da "obore" nedavnu odluku Univerziteta u Beogradu da termine neće pomerati.

Univerziteti, kako je rečeno u Ministarstvu, saglasili su se da se upis u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija sprovodi istovremeno.

"Zbog velikog nevremena u februaru i proglašenja vanredne situacije, školska godina produžena je za pet radnih dana, te će učenici završnog razreda srednjih škola biti u situaciji da kasnije polažu završne ispite i kasnije dobijaju svedočanstva sa kojima treba da konkurišu za upis", kažu u Ministarstvu i dodaju da dobijaju mnogobrojne primedbe od učenika i roditelja u vezi sa ranim termine upisa.

Članovi Senata UB rekli su da su datumi za upis bili od ranije poznati i da škole imaju tri nedelje da odštampaju svedočanstva učenika.

Prorektorka za nastavu UB Neda Bokan rekla je da upis na fakultete ne treba pomerati i objasnila da su maturanti završili nastavu još u maju i da njihove škole imaju tri nedelje da im izdaju svedočanstva kako bi mogli da se prijave za prijemne ispite na fakultetima.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Tomislav Pavlović rekao je danas da će taj univerzitet poštovati rokove koje Ministarstvo prosvete bude objavilo u Konkursu za upis na prvu godinu osnovnih studija.

"Očekujemo objavljivanje konkursa koji će sadržati i datume za prijavljivanje i upis", kazao je Pavlović. 
On je dodao da je video da je Univerzitet u Beogradu istakao neke svoje datume, ali ne želeći da ulazi u razloge beogradskih kolega, Pavlović je ponovio da će niški univerzitet poštovati rokove Ministarstva prosvete.
Tagovi: Ministarstvo nauke i prosvete, studiranje, Beogradski Univerzitet
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE