GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odbor za financije jednoglasno za Vujčića kao guvernera HNB-a

Odbor za financije jednoglasno za Vujčića kao guvernera HNB-a
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2012 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Saborski Odbor za financije danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajućih klubova da se za novog guvernera HNB-a imenuje Boris Vujčić, no iz HDZ-a su prigovorili načinu na koji su vladajući najavili smjenu njegova prethodnika Željka Rohatinskog.
Ivan Šuker najavio je potporu HDZ-a imenovanju Vujčića, dugogodišnjeg zamjenika bivšeg guvernera Rohatinskog, zbog njegove stručnosti i iznimne aktivnosti u međunarodnim financijskim institucijama.

S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a s tim u vezi i drugačiji položaj središnje banke, izrazio je nadu da će Vujčić sukladno svojim najavama zajedno s Vladom težiti kao fiskalnoj konsolidaciji i provođenju strukturnih reformi.

No, način na koji je Vlada najavila da Rohatinskom neće produljiti mandat smatra vrlo lošom što se ljudske razine tiče, ali i vrlo negativnom porukom koja je odaslana međunarodnim financijskim krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama.

"Mislim da guverner Rohatinski, bez obzira tko se s njim slagao ili ne, pljeskao mu ili fućkao, nije zaslužio da se na ovakav način razriješi", poručio je Šuker, upozorivši i da je takav način i Vujčiću otežao startnu poziciju na čelu HNB-a.

"Prvi čas kada sam čuo da Rohatinski neće dobiti novi mandat postavio sam pitanje - što to Rohatinski nije htio isporučiti novoj vlasti pa je tako naprasno smijenjen", rekao je.

Članovi Odbora iz SDP-a i HNS-a odbacili su njegove prozivke, ističući zasluge Rohatinskog na svemu što je u 12 godina mandata činio i očuvanju monetarne stabilnosti, ali i naglašavajući kako ovo vrijeme krize zahtijeva promjene.

Dragica Zgrebec (SDP) izrazila je zadovoljstvo i što HDZ sada pozitivno ocjenjuje rad Rohatinskog, što, napomenula je, nije stalno bio slučaj u zadnjih osam godina.

"Nakon ovi 12 godina koliko je guverner Rohatinski uspješno vodio monetarnu politiku potrebno je jedno osvježenje i ocijenili smo da je za tu dužnost najbolji njegov bliski suradnik svih ovih godina Boris Vujčić", poručila je.

Rohatinskom je na doprinosu financijskoj stabilnosti zahvalio i predsjednik Odbora Srđan Gjurković (HNS), istaknuvši da zbog tog njegova doprinosa "Hrvatska nije Grčka".

Od Vujčića, ipak, očekuje proaktivniju politiku HNB-a te snažnu suradnju između fiskalne i monetarne politike, odnosno, rekao je, da HNB, osim kroz tečajnu politiku, vodi i u smjeru gospodarskog razvoja Hrvatske.

Prijedlog za imenovanje Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a dali su saborski klubovi SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina.

Prema zakonu, guvernera HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja te uz mišljenje Odbora za financije.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, HNB, Ivan Šuker, Željko Rohatinski, Dragica Zgrebec
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE