GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno oslabljena u srpnju

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno oslabljena u srpnju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2015 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
MANNHEIM - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su oslabila u srpnju, spustivši se s najviše razine u gotovo šest godina u sklopu trenda pogoršanja u široj regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u srpnju na 43,4 boda, s lipanjske najviše razine u gotovo šest godina od 58,3 boda. Zadržao se u pozitivnom teritoriju što znači da i dalje prevladavaju optimistična predviđanja.

Hrvatska je ujedno zabilježila najveće pogoršanje očekivanja među zemljama obuhvaćenim istraživanjem, uz bok sa Češkom čiji je indeks pao 13,7 bodova. Istraživanje uključuje još Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Tursku koje su također redom zabilježile slabija očekivanja za gospodarstvo u idućih pola godine.

Izrazitije su pogoršanje zabilježile još Rumunjska i Slovačka, čiji su indeksi smanjeni za 8,9 bodova.

Indeks očekivanja za regiju srednje i istočne Europe u cjelini potonuo je za 34,5 bodova, na 15,5 bodova.

U prošlom je mjesecu pak blago poboljšana ocjena aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu, pokazuje istraživanje ZEW-a i Erste Banka, pa je odgovarajući indeks porastao za 3,6 bodova, na minus 48,3 boda. Negativna vrijednost pokazuje da i dalje prevladavaju negativne ocjene.

Najviše je poboljšana ocjena aktualnog stanja u poljskom gospodarstvu, uz skok odgovarajućeg indeksa za 11,1 boda, dok umjereno poboljšanje bilježe Turska i Mađarska, čiji su indeksi porasli pet odnosno 4,5 bodova.

Slabiju je ocjenu u odnosu na lipanj dobila tek Češka, čiji je indeks pao za 5,7 bodova.

Indeks koji iskazuje ocjenu aktualnog stanja u regiji srednje i istočne Europe u cjelini poskočio je za 30,4 boda, na 15,4 boda.


Tagovi: očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, ZEW index
PROČITAJ I OVO
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
ZAGREB - Žigman: Niz je raznih financijskih institucija ušlo u kriptoimovinu, npr. bitcoin, i tu bi se mogao stvoriti problem za nas regulatore.
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
BEOGRAD - Akcije na Beogradskoj berzi nastavile su kretanje silaznm putanjom, gurajući indekse u minus i na dnevnom i na nedeljenom nivou, dok su investitori bili malo aktivniji poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici.
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
FOREX
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
LONDON - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt najavom američke središnje banke da će početi podizati ključne kamatne stope prije no što je namjeravala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE