GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo naglo pogoršana u siječnju

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo naglo pogoršana u siječnju
POGORŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2015 / 12:27
Autor: SEEbiz / H
MANNHEIM - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo naglo su pogoršana u siječnju, najviše među zemljama u regiji srednje i istočne Europe i prvi puta od prošlogodišnjeg rujna, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka.
Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka za financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u siječnju za 23,6 bodova, na 11,1 bod, što ipak znači da i dalje prevladavaju pozitivna očekivanja.

U siječnju je tako prekinuto tromjesečno razdoblje rasta indeksa koji je u prosincu poskočio čak 20,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, iskazavši najveće poboljšanje očekivanja za hrvatsko gospodarstvo među zemljama u regiji.

Istraživanje se temelji na anketi među stručnjacima na financijskim tržištima a uz Hrvatsku obuhvaća još i Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Tursku.

Izrazitije pogoršanje očekivanja zabilježila je još Slovačka, čiji je indeks pao za 16,5 bodova, te Rumunjska i Poljska, s padom indeksa za 10,6 odnosno 9,9 bodova.

Očekivanja za regiju u cjelini također su prigušena, uz pad indeksa koji iskazuje očekivanja za 5,4 boda, na 25,1 bod.

Otklon od trenda pogoršanja zabilježen je samo u Turskoj, Mađarskoj i Češkoj, čiji su indeksi porasli za 8,3, odnosno 5,3 i 3,6 bodova.

Ocjena aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu ostala je pak u siječnju nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, uz vrijednost indeksa duboko u negativnom teritoriju, od 61,5 bodova, što znači da prevladavaju negativne ocjene.

Za regiju srednje i istočne Europe u cjelini ocjena je blago poboljšana, za 3,9 bodova, na 8,3 boda.

Najviše je u odnosu na prosinac pogoršana ocjena aktualnog stanja u češkom gospodarstvu, za 11,9 bodova. Slijedi Mađarska s padom indeksa za 8,4 boda.

Najviše je pak poboljšana ocjena stanja u slovačkom gospodarstvu, čiji je indeks poskočio za 13,3 boda. Slijedi s velikim zaostatkom Turska s rastom odgovarajućeg indeksa za tri boda.

Tagovi: ZEW/Erste, očekivanja, pesimizam potrošača
PROČITAJ I OVO
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
ZAGREB - Žigman: Niz je raznih financijskih institucija ušlo u kriptoimovinu, npr. bitcoin, i tu bi se mogao stvoriti problem za nas regulatore.
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
BEOGRAD - Akcije na Beogradskoj berzi nastavile su kretanje silaznm putanjom, gurajući indekse u minus i na dnevnom i na nedeljenom nivou, dok su investitori bili malo aktivniji poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici.
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
FOREX
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
LONDON - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt najavom američke središnje banke da će početi podizati ključne kamatne stope prije no što je namjeravala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE