GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očajna godina za Jadroplov i Atlantsku, sjajna za Tankersku

Očajna godina za Jadroplov i Atlantsku, sjajna za Tankersku
ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2016 / 19:25
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Brodarski sektor ove je godine uzeo neke "žrtve" i na Zagrebačkoj burzi.

Najveću katastrofu je doživio splitski Jadroplov (ZSE:JDPL-R-A) što možemo pripisati neuspjeloj privatizaciji i sve gorem poslovanju. Splitskom je brodaru tržišna kapitalizacija potonula čak 75,2 posto. Vodstvo splitskog brodara rješenje nalazi u gubitničkim potezima rasprodaje flote i preskupog zaduživanja, srljajući u propast. Većinski vlasnik to mirno promatra. Nadzorni odbor je odobrio ključna financijska izvješća koja prikrivaju činjenicu da je tvrtka pred bankrotom i da je izgubljen cjelokupan temeljni kapital koji je 2007. godine iznosio 1,5 milijardi kuna. Skupština Jadroplova potvrdila je početkom rujna najavljenu odluku o smanjenju temeljnog kapitala. Gubitak iz 2014. godine od gotovo 119 milijuna kuna dodatno je produbio minus pa je akumulirani gubitak kompanije dosegnuo 245 milijuna kuna. Slijedom toga skupština se složila s prijedlogom pojednostavljenog smanjenja kapitala radi pokrića gubitaka nakon čega on iznosi 343,7 milijuna kuna.

Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) u godini je više nego prepolovila tržišnu kapitalizaciju. Cijena je u godini potonula 53,3 posto, na 146 kuna. Moglo je biti i gore da nije bilo uzleta na samom kraju godine kad je cijena tijekom četverodnevne serije uzletjela 27 posto i to uz znatno veću likvidnost od prosječne. Osnovni razlog ovakve oštre korekcije jesu iznimno slabi rezultati dubrovačkog brodara koji u devetomjesečnom razdoblju bilježi gubitak od čak 101,2 milijuna kuna. U istom lanjskom razdoblju kompanija je bilježila dobit od 37,2 milijuna kuna, no valja upozoriti da je ta dobit bila prvenstveno posljedica prodaje četiriju brodova.

Nije svima u brodarskom sektoru išlo toliko loše. Primjerice, Uljanik plovidba (ZSE:ULPL-R-A) izvukla se s godišnjim padom od 7,8 posto, na 141,99 kuna, a i u ovom slučaju bilježimo snažan skok cijene na samom kraju godine.

Najviše je pozitivnih vijesti u brodarskom sektoru iznjedrila Tankerska Next Generation (ZSE:TPNG-R-A) koja je dionice početkom godine uvrstila na burzu. Godinu je zaključila na razini od 75 kuna, deset kuna iznad cijene na kojoj je zaključila inicijalno trgovanje 12. veljače ove godine. Inicijalna javna ponuda dionica TNG-a uspješno je okončana 5. veljače 2015. TNG je u IPO-u prikupio 208 milijuna kuna. Početkom prosinca, Tankerska Next Generation izvijestila je da je u južnokorejskom brodogradilištu SPP Shipbuilding preuzela četvrti tanker u nizu, kao i da je s nizozemskom bankom ABN AMRO ugovorila financiranje triju tankera kojima će proširiti flotu. Financiranje tankera MT Pag dijelom je osigurano ovogodišnjom javnom ponudom dionica, a dijelom će se pokriti zajmom koji je Tankerska NG dobila od nizozemske banke ABN AMRO. Naime, Tankerska NG i ABN AMRO Bank sklopile su ugovor o zajmu kojim će se osigurati financiranje triju tankera iz TNG flote. Od transakcije ukupne vrijednosti 52,65 milijuna dolara dio će se iskoristiti za financiranje tankera Pag, a ostatak za zamjenu postojećeg izvora financiranja za brodove Velebit i Vinjerac.

Zaslugom IPO-a svoje tvrtke kćeri, značajno su profitirale dionice Tankerske plovidbe (ZSE:TNPL-R-A) koje su više nego udvostručile svoju vrijednost u 2015. godini. Zasluge za ovakav skok ima i visoka dividenda od 37,31 kune po dionici. Tankerska plovidba potkraj godine je za 36 milijuna dolara prodala Grcima tanker "Alan Veliki". Radi se o najvećem tankeru iz flote Tankerske plovidbe kojem je kum bio tadašnji hrvatski predsjednik  Stjepan Mesić i nosio je hrvatsku zastavu.  Razlog prodaje ovog tankera leži u činjenici što se Tankerska Next Generation kao tvrtka - kći razvija u smjeru prijevoza naftnih derivata, te ima već zaokruženu flotu od šest tankera. 

Tagovi: Atlantska plovidba, Tankerska plovidba, Tankerska Next Generation, Uljanik plovidba, brodari, ZSE:TPNG-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:TNPL-R-A, ZSE:ULPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Europske burze pod pritiskom treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Europske burze pod pritiskom treći dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će nove restriktivne mjere zbog rekordnog rasta novozaraženih koronavirusom usporiti oporavak gospodarstava.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog neumoljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street porastao nakon tri dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon tri dana pada

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru i solidnim gospodarskim pokazateljima.

Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE