GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obvezni mirovinski fondovi i dalje više ulažu u obveznice nego u dionice

Obvezni mirovinski fondovi i dalje više ulažu u obveznice nego u dionice
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) imali su na kraju srpnja 2021. godine 5.783 člana (0,28 %) više u odnosu na prethodni mjesec, čime se broj ukupnih članova popeo na 2.078.399. Pritom je i dalje najveći dio od ukupno 7.029 novih članova (97,2 %) automatizmom rasporedio Regos.

Prosječna mjesečna stopa rasta broja članova tijekom posljednjih godinu dana za OMF-ove kategorije A iznosila je 6,4 %, za OMF-ove kategorije C 1,6 %, dok je za OMF-ove kategorije B i dalje bila blago negativna (-0,1 %). U srpnju 2021. zbog odlaska u mirovinu ili smrti prestalo je članstvo za 1.246 osiguranika.

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u istom mjesecu iznosili su 634,42 mil. HRK, dok je od početka godine u OMF-ove uplaćeno ukupno 4,2 mlrd. HRK, što je za 429,5 mil. HRK (11,3 %) više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova u srpnju su iznosili 186,7 mil. HRK. Od početka godine isplaćeno je ukupno 1,05 mlrd. HRK, što je za 296,2 mil. HRK ili 39,4 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Neto imovina OMF-ova na kraju srpnja 2021. povećala se za 0,9 % na mjesečnoj razini te je iznosila 127,6 mlrd. HRK. Mjesečni prinosi Mirexa iznosili su 0,8 % za kategoriju A, 0,6 % za kategoriju B i 0,3 % za kategoriju C, čime je nastavljen trend oporavka vrijednosti udjela u 2021. Prinosi Mirexa od početka godine iznose 0,3 % za kategoriju C, 4,7 % za kategoriju B i 8,5 % za kategoriju A, dok anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznose 7,6 % za Mirex A, 5,5 % za Mirex B i 4,8 % za Mirex C.

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju srpnja iznosila su 81,2 mlrd. HRK (64,3 % ukupne imovine) te se njihov udio povećao za 2,5 p.b. na mjesečnoj razini. U istom je razdoblju zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova porasla za 1,8 p.b. te su ona krajem srpnja iznosila 25,8 mlrd. HRK, odnosno 20,2 % imovine OMF-ova, što je najviša razina dioničkih ulaganja od sredine 2014. Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 11,2 %, a ulaganja u strane dionice, koja udjelom rastu posljednjih devet mjeseci, 9,0 % ukupne imovine OMF-ova.

Promatrano po kategorijama, OMF-ovi kategorije A imaju 37,0 % imovine uloženo u dionice, OMF-ovi kategorije B imaju 21,4 % imovine uloženo u dionice, dok OMF-ovi kategorije C zbog strategije ulaganja s najmanje rizika ne ulažu u dionice. Od ostalih oblika ulaganja, ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,6 mlrd. HRK (10,6 % imovine) te je udio tih ulaganja u imovini neznatno smanjen u odnosu na prethodni mjesec (za 0,4 p.b.). Novac i depoziti činili su u srpnju 3,9 % imovine, odnosno 5,0 mlrd. HRK.

Tagovi: Obvezni mirovinski fondovi, mirovinski fondovi, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi oslabili nakon dva dana uspona
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi oslabili nakon dva dana uspona
ZAGREB - Uz skroman promet, na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi oslabili, nakon dva dana uspona, a najviše je pritom na gubitku bio građevinski sektor.
Cijena aluminija porasla iznad 2.900 dolara po toni
RAST
Cijena aluminija porasla iznad 2.900 dolara po toni
LONDON - Cijena aluminija na Londonskoj burzi metala (LME) danas je premašila 2900 dolara po toni, prvi put od početka svibnja.
Mljekari: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje
AGONIJA
Mljekari: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje
ZAGREB - Proizvođači mlijeka u srijedu su izvijestili o sastanku s ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i Zdravkom Marićem, na kojem su upozorili da je otkupna cijena mlijeka nedovoljna za pokriće troškova proizvodnje i da takvo stanje prijeti opstanku farmi.
Financiranje nekretnina putem NFT tokena odsad dostupno i u Hrvatskoj
NFT
Financiranje nekretnina putem NFT tokena odsad dostupno i u Hrvatskoj
ZAGREB - Ulaganje u nekretnine posredstvom NFT tokena prilika je koja se od danas pruža i hrvatskim investitorima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu blago porasle, no trguje se oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, dok središnje banke podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE