GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obvezni mirovinski fondovi i dalje više ulažu u obveznice nego u dionice

Obvezni mirovinski fondovi i dalje više ulažu u obveznice nego u dionice
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) imali su na kraju srpnja 2021. godine 5.783 člana (0,28 %) više u odnosu na prethodni mjesec, čime se broj ukupnih članova popeo na 2.078.399. Pritom je i dalje najveći dio od ukupno 7.029 novih članova (97,2 %) automatizmom rasporedio Regos.

Prosječna mjesečna stopa rasta broja članova tijekom posljednjih godinu dana za OMF-ove kategorije A iznosila je 6,4 %, za OMF-ove kategorije C 1,6 %, dok je za OMF-ove kategorije B i dalje bila blago negativna (-0,1 %). U srpnju 2021. zbog odlaska u mirovinu ili smrti prestalo je članstvo za 1.246 osiguranika.

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u istom mjesecu iznosili su 634,42 mil. HRK, dok je od početka godine u OMF-ove uplaćeno ukupno 4,2 mlrd. HRK, što je za 429,5 mil. HRK (11,3 %) više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova u srpnju su iznosili 186,7 mil. HRK. Od početka godine isplaćeno je ukupno 1,05 mlrd. HRK, što je za 296,2 mil. HRK ili 39,4 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Neto imovina OMF-ova na kraju srpnja 2021. povećala se za 0,9 % na mjesečnoj razini te je iznosila 127,6 mlrd. HRK. Mjesečni prinosi Mirexa iznosili su 0,8 % za kategoriju A, 0,6 % za kategoriju B i 0,3 % za kategoriju C, čime je nastavljen trend oporavka vrijednosti udjela u 2021. Prinosi Mirexa od početka godine iznose 0,3 % za kategoriju C, 4,7 % za kategoriju B i 8,5 % za kategoriju A, dok anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznose 7,6 % za Mirex A, 5,5 % za Mirex B i 4,8 % za Mirex C.

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju srpnja iznosila su 81,2 mlrd. HRK (64,3 % ukupne imovine) te se njihov udio povećao za 2,5 p.b. na mjesečnoj razini. U istom je razdoblju zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova porasla za 1,8 p.b. te su ona krajem srpnja iznosila 25,8 mlrd. HRK, odnosno 20,2 % imovine OMF-ova, što je najviša razina dioničkih ulaganja od sredine 2014. Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 11,2 %, a ulaganja u strane dionice, koja udjelom rastu posljednjih devet mjeseci, 9,0 % ukupne imovine OMF-ova.

Promatrano po kategorijama, OMF-ovi kategorije A imaju 37,0 % imovine uloženo u dionice, OMF-ovi kategorije B imaju 21,4 % imovine uloženo u dionice, dok OMF-ovi kategorije C zbog strategije ulaganja s najmanje rizika ne ulažu u dionice. Od ostalih oblika ulaganja, ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,6 mlrd. HRK (10,6 % imovine) te je udio tih ulaganja u imovini neznatno smanjen u odnosu na prethodni mjesec (za 0,4 p.b.). Novac i depoziti činili su u srpnju 3,9 % imovine, odnosno 5,0 mlrd. HRK.

Tagovi: Obvezni mirovinski fondovi, mirovinski fondovi, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE