GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljena ideja o tunelu u centru Beograda

Obnovljena ideja o tunelu u centru Beograda
TUNEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2015 / 21:22
Autor: SEEbiz / Večernje novosti / B92
BEOGRAD - Oživela ideja da se podzemnom saobraćajnicom povežu savski amfiteatar i Dorćol, pišu Večernje novosti.
Realizacijom projekta "Beograd na vodi" oživljava se skoro sedam decenija stara ideja o tunelu koji bi išao od Kameničke do Francuske ulice, odnosno od prostora na kojem se danas nalazi Ekonomski fakultet, u neposrednoj blizini Glavne autobuske stanice, pa sve do Dorćola.

"Iako je izgradnja odavno počela, tadašnja tehnologija nije omogućavala da bude završen. Danas, to za nas ne bi predstavljalo veliki problem", rekao je premijer Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije.

Tunel od Ekonomskog fakulteta do Francuske ulice nije ni prvi, a ni poslednji o kojem se mašta. Na trasi unutrašnjeg magistralnog prstena predviđena su čak tri, od kojih bi najduži i najvažniji bio onaj koji bi išao od petlje Hipodrom sve do stadiona Partizana.

Takođe su razmatrane i "podzemne veze" Brankovog mosta i Bulevara despota Stefana, kao i potez od Veterinarskog fakulteta do Tiršove ulice.

San da se tunelom povežu savski amfiteatar i dunavsko priobalje star je oko 65 godina. Generalnim urbanističkim planom s početka pedesetih, bilo je predviđeno da se probije tunel kroz koji bi išla magistralna saobraćajnica, pa bi vozila izbegla prolazak kroz centar grada.

Čak su i počeli radovi. Kopane su cevi u Ulici Gavrila Principa kod broja 63. Međutim, nije se daleko odmaklo. Probijeno je tačno 56 metara. I tu se stalo. Zvanično zbog pojave podzemnih voda i klizišta. Nezvanično, novac i mehanizacija preusmereni su za izgradnju Novog Beograda.

Izlaz iz tog bazičnog tunela nalazio bi se u blizini velike raskrsnice kod Crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu, na mestu gde se danas nalazi benzinska pumpa.

Strateški, ovim tunelom bi se Karaburma povezala s Novim Beogradom i Zemunom. Vozila bi iz Ulice Venizelosove, tunelom izbijala u savski amfiteatar, odakle bi preko mosta prelazili na levu stranu Save. Takođe, napravila bi se i saobraćajnica, koja bi se povezala s Obrenovačkim putem.

Plan je u to vreme bio dobar, ali san posleratnih arhitekata nije realizovan. Gradilište je pre 60 godina zatvoreno, a najveći deo tunela je zazidan. Danas se koristi prvih desetak metara, gde sada posluje auto-perionica.
Tagovi: Beograd, Dorćol, savski amfiteatar, Francuska ulica, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE