GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljen apetit za valute s višim prinosima

Obnovljen apetit za valute s višim prinosima
JEN I FRANAK RASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Euro je u petak ojačao prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su trgovci preusmjerili pozornost s epidemije koronavirusa u Kini na makroekonomske pokazatelje.

Euro je prema franku ojačao 0,24 posto, na 1,0641 franaka. Prema dolaru bio je gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,0841 dolara.

Jen je također bio stabilan prema dolaru, zadržavši se na 109,82 jena za dolar.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta neznatno je ojačao, na 99,11 bodova.

Trgovci pozorno prate vijesti o epidemiji koronavirusa u Kini. Sredinom tjedna javnost je zabrinuo skok broja novih slučajeva zaraze zbog primjene nove dijagnostičke metode. Tržišta su reagirala bijegom u imovinu koju smatraju sigurnom, poput valuta s niskim prinosima, jena i švicarskog franka.

Nakon početnog šoka napetost se stišala a trgovci su se okrenuli makroekonomskim podacima. Eurostat je danas potvrdio procjene prema kojima je gospodarstvo eurozone gotovo stagniralo u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, nakon 0,3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Procjena godišnje stope rasta snižena je s jedan na 0,9 posto.

Njemačko je gospodarstvo u posljednja tri mjeseca prošle godine stagniralo, što je iznova potpirilo strah od recesije.
Dobra vijest bio je pojačan tempo zapošljavanja u eurozoni, na 0,3 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, s 0,1 posto u razdoblju od srpnja do rujna.
Među ostalim je valutama britanska funta danas oslabila prema dolaru 0,1 posto, kliznuvši na 1,3031 dolara. U četvrtak je naglo ojačala budući da je imenovanje Rishija

Sunaka novim britanskim ministrom financija potaknulo nagađanja da će London povećati javnu potrošnju kako bi potaknuo gospodarstvo nakon izlaske iz Europske unije.
Imenovanje novog ministra financija potaknulo je očekivanja vezano za proračun "budući da tržišta danas u cijene uračunavaju poticajniju politiku nego jučer ujutro", tumači Kit Juckes iz Societe Generalea.
Pozornost se sada okreće podacima o prometu u maloprodaji i industrijskoj proizvodnji u SAD-u koji će biti objavljeni tokom dana.

Tagovi: jen, japanski jen, franak, euro, dolar, koronavirus, forex
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE