GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NP Krka s rekordnim posjetom

NP Krka s rekordnim posjetom
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2015 / 08:31
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ŠIBENIK - Nacionalni park Krka obara sve dosadašnje rekorde. Do danas ga je posjetilo više od 702 tisuće posjetitelja, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
- Tijekom prijašnjih godina bilježili smo konstantan porast posjećenosti u prosjeku od šest, sedam posto godišnje. Ova je godina po broju posjetitelja uistinu izuzetna jer od siječnja bilježimo rast od čak 18 posto, kaže Kata Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka, piše Slobodna Dalmacija.

Zanimljivo je da se rekordni dnevni posjeti bilježe upravo proteklih dana. Sami smo svjedočili nesnosnim gužvama na Skradinskog buku, temeljnom fenomenu parka. Može li se dogoditi da će se zbog takve navale na Krku ubuduće morati unaprijed najaviti dolazak? U NP za sada ne pomišljaju na to, ali ističu:

- Javna ustanova „Nacionalni park Krka", po našim saznanjima, prvi je park koji je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković napravio studiju „Prihvatni kapacitet okoliša za posjetitelje Nacionalnog parka Krka" kojom je utvrđen maksimalan broj posjetitelja na pojedinim lokalitetima koji su otvoreni za posjećivanje u parku s mogućnostima razvoja bez utjecaja na okoliš. Upravo s tom namjerom JU „NP Krka" proteklih je godina usmjerila napore na rasterećenje Skradinskog buka, najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa u parku Krke, te vremensku i prostornu disperziju posjetitelja na srednji i gornji tok Krke.

Kao rezultat toga rada uređene su i otvorene nove poučno-pješačke staze (Stinice - Roški slap - Oziđana pećina, Brnjica - korito Čikole, staza Ključica, staza Bilušića buk, Uz Ploču, Rupe - Rogovo), vidikovci (Krnići Gornji, Bilušića buk, Rogovo), sadržaji (arheološka izložba in situ u Oziđanoj pećini, objekt Stinice, izložbe, ispostava u Drnišu) te su u fazi realizacije brojni novi sadržaji poput Lugareve kuće, Eko kampusa Puljane, prihvatnog centra u Laškovici, Kistanjama i na Lozovcu i drugim lokacijama - kaže Katja Župan.

Zbog novih mogućnosti brojni posjetitelji upoznaju uzvodne lokalitete na Krki, gdje također bilježimo porast pa je primjerice Visovac posjetilo čak 30 posto izletnika više, Roški slap 43 posto posjetitelja više, Burnum, manastir Krka i Eko kampus Puljane 17, dok je izletnika brodom za manastir Krka 45 čak posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine - ističu u NP Krka.

Tagovi: NP Krka, hrvatski turizam, Kata Župan
PROČITAJ I OVO
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
NAUTIČARI
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
PULA - Stožer je krajem protekloga tjedna donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu, žale se jahtaši.
Dolarov indeks blago ojačao
FOREX
Dolarov indeks blago ojačao
LONDON - Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, jer američko-kineske napetosti i porast novih slučajeva koronavirusne zaraze navode ulagače na oprez.
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi su blago oslabili, uz nastavak skromnog obujma trgovanja uoči skorašnjeg početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
SIGNALI
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
ZAGREB - Da je Hrvatska među najtraženijim inozemnim turističkim destinacijama na tržištu Francuske pokazuju podaci MisterFly-a, jednog od najvećih francuskih online distributera specijaliziranih za prodaju aviokarata, najam vozila i hotelski smještaj, izvijestila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.
Ruski prihodi od zlata prvi puta veći nego od plina
PREKRETNICA
Ruski prihodi od zlata prvi puta veći nego od plina
MOSKVA - Prihod Rusije od izvoza zlata po prvi puta su veći nego od prodaje plina, proizlazi iz podataka Savezne carinske službe i Središnje banke, koje iznosi portal Ria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE