GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novotny: Objedinjavanje poljoprivrednih kompanija Vojvodine i Slavonije

Novotny: Objedinjavanje poljoprivrednih kompanija Vojvodine i Slavonije
POŽELJAN SCENARIO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2013 / 11:31
Autor: SEEbiz / Tanjugbiz.rs
ZAGREB - Hrvatski ekonomski analitičar, Damir Novotny, veruje da će se posle ulaska Hrvatske u EU znatno ubrzati proces objedinjavanja velikih privatnih firmi iz njegove zemlje, Srbije i Slovenije, a tom procesu mogle bi da se pridruže i kompanije iz BiH.
Novotny tvrdi da bi očekivani novi talas integracija najviše trebalo da iskoriste poljoprivredne kompanije iz Slavonije i Vojvodine, kako bi stekle uslove da znatno podignu nivo produktivnosti i ravnopravnije konkurišu na evropskom i svetskom tržištu agrarnih proizvoda.

"Mi sada vidimo da je taj proces već odmakao u Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Ukrajini i da, između ostalih, veliki američki igrači već stvaraju mega kompanije, gomilaju proizvodnju i skladišne kapacitete", tvrdi Novotny.

Ukoliko se na izvrši integracija tog tipa na nivou Slavonije i Vojvodine, nikave subvencije poljoprivrednicima, pa makar bile i veće od postojećih, u Hrvatskoj i Srbiji, neće pomoći lokalnim farmerima, mišljenja je Novotny.

On dodaje da, takođe, treba imati u vidu, kada je reč o potrebi što brže integracije velikih poljoprivrednih kompleksa iz Hrvatske i Srbije, da će u budućnosti jedan deo ratarske proizvodnje, koja je u regionu Balkana najzastupljenija, biti u funkciji izrade  biogoriva, što znači da i zbog toga valja što pre poraditi na rastu produktivnosti.

Prema rečima hrvatskog analitičara, vlada u Zagrebu je ove i prethodnih godina ulagala u proseku oko pola milijarde evra u agrarni budžet zemlje.

"Hrvatska je ukupno za minulih deset godina izdvojila za poljoprivredni budžet oko pet milijardi evra i to je veliki novac", ističe Novotny, uz opasku da to, ipak, nije dalo željeni efekat u razvoju hrvatskog agrara.

Poljoprivrednici u Hrvatskoj, ali i Srbiji, do sada su uglavnom orijentisani na proizvodnju pšenice, kukuruza, soje i drugih ratarskih kultura i to, imajući u vidu da se ti proizvodi gaje mahom na malim površinama, ne daje pravi finansijski efekat, pa otuda i sadašnji protesti hrvatskih seljaka koji nisu zadovoljni nivoom subvencija, niti otkupnom cenom žita.

Novotny ističe da je prosečna površina imanja koje obrađuju farmeri u najrazvijenim zemljama EU uglavnom znatno veća nego u Hrvatskoj i Srbiji, gde iznosi svega nekoliko hektara.

Na takvim većim posedima prosečni prinosi pojedinih najvažnijih kultura su, zbog lakše primene najsavremenije mehanizacije i agrotehničkih mera, drastično veći pa time i dobit farmera.

Odgajivači kukuruza u Austriji, na primer, postižu prosečne prinose od 140 do 160 metričkih centi po hektaru, što je oko dva i po puta više nego u Hrvatskoj, kaže Novotny, uz napomenu da tome doprinose ne samo veće obradive površine, nego i mnogo savremenija mehanizacija i primena najnovijih agrotehničkih mera.

U svetu je, kako naglašava, sada jako izražen trend ukrupnjavanja zemjišnih poseda. Tako, na primer, veliki farmeri u Kanadi, SAD, Brazilu, Venecueli i nekim drugim zemljajma, raspolažu sa imanjima ukupne površine i po nekoliko desetina hiljada hektara.

Na takvim obradivim površinama se mnogo lakše, nego na minijaturnim posedima,  primenjuje najsavremenija mehanizacija kojom se upravlja i satelitski.

"Vi danas imate traktore kojima se upravlja satelitski i koji stoga ostvaruju izuzetno veliki radni učinak", ističe Novotny, ocenjujući da bez primena tih najnovijih i najboljih svetskih iskustava agrar u ovom regionu neće moći da se razvija u željenom pravcu.
Tagovi: Damir Novotny, poljoprivreda, Slavonija, Vojvodina, hrana, kukuruz, pšenica, soja, biogorivo
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE