GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi župan Žinić najprije ukida županijska vijeća - ušteda 4,5 milijuna kuna

Novi župan Žinić najprije ukida županijska vijeća - ušteda 4,5 milijuna kuna
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2014 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Novoizabrani sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) najavio je danas da najprije raspustiti tri županijska vijeća s 14 savjetnika jer je riječ je o "izmišljenim tijelima", a njihovim ukidanjemu uštedjet će 4,5 milijuna kuna.
"Prvo što ću učiniti kao novi sisačko-moslavački župan bit će raspuštanje tri županijska savjeta s 14 savjetnika jer je riječ o izmišljenim tijelima koja nisu donijela nijednu korisnu odluku", rekao je Žinić na današnjoj konferenciji za novinare u Sisku.

Tako će se u preostalom mandatu od godinu i pol ušedjeti 4,5 milijuna kuna, a taj će novac, najavio je Žinić, iskoristiti za zapošljavanje mladih stručnjaka.

Kako je rekao, nakon uvjerljive pobjede u drugom krugu prijevremenih lokalnih izbora i proglašenja službenih rezultata u četvrtak, dužnost župana preuzet će za desetak dana.

Kao drugu važnu zadaću, Žinić je istaknuo prihvaćanje novoga županijskog proračuna.

"Imamo smjernice za novi proračun u kojem smo predvidjeli izdvajanja za naše gospodarske i socijalne projekte. Istina je da naša koalicija u Županijskoj skupštini ima 17 vijećnika, a za odluku je potrebno 22 glasa. Međutim, optimist sam i ne sumnjam da će proračun biti prihvaćen jer su mu potporu već najavili i vijećnici iz nekih drugih stranaka. Moram napomenuti da ne želimo nove izbore jer nas svaki izborni krug stoji oko tri milijuna kuna", istaknuo je Žinić.

Najavljujući program kojim je dobio izbore, ponovio je kako se temelji na revitalizaciji poljoprivrede i turizma, pri čemu će se koristiti i novcem iz EU fondova.

Kad je riječ o poljoprivredi, Žinić je istaknuo kako će se zauzeti za osiguranje plasmana poljoprivrednih proizvoda, koji se, kako je rekao, sada prodaju u bescjenje. S tim u vezi najavio je osnutak županijskog otkupno-sabirnog centra za poljoprivredne proizvode.

"Kako bi se učinkovitije koristili novcem iz fondova EU, nužno je županijsku razvojnu agenciju SIMORA osposobiti za tu odgovornu zadaću. Dosad je to bila agencija za uhljebljavanje stranački podobnih, pa će i tu trebati obaviti neke kadrovske promjene. I u drugim županijskim ustanovama i službama, kao što su na primjer TOP terme ili Lječilište Topusko, bit će promjena, ali ne metlom", rekao je Žinić i dodao kako zna što to znači jer je to osobno doživio u državnom uredu gdje radi.

"Nakon kadrovske analize, zadržat ćemo stručne i sposobne ljude. Nikome ne želim zlo i znam što znači nekome učiniti nepravdu", rekao je Žinić.

Na pitanje novinara očekuje li nakon preuzimanja dužnosti "kosture iz ormara", odgovorio je kako ga to trenutačno ne zanima, ali je spreman i na takva iznenađenja.

"Dosadašnja višegodišnja kriminalna hobotnica neće nam biti alibi za nerad i neostvarivanje programa", dodao je novi župan.

Na kritike svojeg protukandidata Davorka Vidovića po kojima je kampanju vodio zastarjelom retorikom, odgovorio je da program razvoja i oporavka te korištenje EU fondova nisu prošlost te da se kampanja temeljila na radu i razvoju.

Na kraju je dodao kako ne misli biti župan samo birača koji su mu dali glas, nego svih 172.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije.

Tagovi: Ivo Žinić, Sisačko-moslavačka županija, Davorko Vidović, EU fondovi
PROČITAJ I OVO
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE