GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača

Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 10:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača o kojemu u subotu piše Jutarnji list.

Novim zakonom, koji je upućen u javnu raspravu, bit će uređena obveza trgovaca da u postupku procesa prigovora od potrošača, kupcu kao odgovor na prigovor pruži jasnu informaciju prihvaća li ga ili ne, jer je dosadašnja praksa pokazala da su njihovi odgovori nerijetko nerazumljivi, a proces prigovaranja time bespotrebno dugačak i kompliciran.

Novosti se odnose i na prodaju artikala kroz posebne oblike prodaje. Naime, trgovac će, pored objave cijene robe na popustu, biti obvezan objaviti i najnižu cijenu po kojoj se taj isti artikl općenito prodavao u posljednjih 30 dana, vjerojatno zato da bi se kupcima pružila točna informacija jesu li taj isti artikl možda već mogli kupiti po povoljnijim uvjetima.

Novi zakon također će ispraviti i nepravdu koja je postojala vezano uz uslugu parkiranja jer će parkiranje izrijekom biti navedeno na popisu javnih usluga. To znači da će se svi potrošači koji imaju prigovor moći obratiti Povjerenstvu za zaštitu potrošača pri pružatelju usluge koji po zakonu za člana mora imati i predstavnika potrošačkih udruga, umjesto da se pružateljima usluga parkinga dopušta da proces reklamacija zapravo uređuju samostalno, a što se pokazalo iznimno lošim za potrošače.

Zakonom će biti zabranjene objave lažnih recenzija usluga i proizvoda, a potrošači će u takvim i drugim slučajevima u kojima su bili podvrgnuti nepoštenoj trgovačkoj praksi, moći tražiti nadoknadu štete.

Ukida se i odredba kojom je svim osobama koje se bave poslom savjetovanja potrošača bio nametnut uvjet da prethodno polože stručni ispit, a protiv koje su potrošačke udruge godinama vikale.

Zakonom je predviđeno i da će inspektori iz Državnog inspektorata moći provoditi postupke mistery shoppinga (tajno kupovanje), kao i da će trgovcima moći ograničavati pristup mrežnim stranicama u slučaju kolektivnog kršenja prava potrošača.

Predložen je i iskorak u korist trgovaca koji više neće morati u cijelosti plaćati postupak vještačenja robe koju kupci zbog manjkavosti reklamiraju, već će biti dopušteno da za vještačenje plate tek predujam, dok će se ostatak plaćati kad se utvrdi je li za grešku kriv trgovac ili kupac. Period u kojem vrijedi takva odredba bit će proširen sa šest mjeseci na godinu dana.

Zakon predviđa i da se na tržište neće moći stavljati roba za koju se tvrdi da je identična robi na drugim tržištima, iako se u stvarnosti značajno razlikuje u obilježjima ili sastavu, no povreda zakona u takvim će se situacijama ocjenjivati od slučaja do slučaja, piše Jutarnji list.

Tagovi: Zakon o zaštiti potrošača, trgovina, prava potrošača, trgovci
PROČITAJ I OVO
Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest tjedana
UZLET
Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest tjedana
NEW YORK - Kraj srpnja donio je noivi uzlet bitcoina na tržištu kriptovaluta.
Pelješac nadmašio rekordnu 2019.
REKORDI
Pelješac nadmašio rekordnu 2019.
PELJEŠAC -Polako se budi turizam i na krajnjem jugu. Dok je Dubrovnik na otprilike 50 posto rezultata iz 2019., Orebić i okolica gotovo su premašili i ostvareno u toj rekordnoj godini.
Oduševljena Zagrebom: Veronica Mulhall već zna da će se u Zagreb vratiti vrlo skoro
DIGITALNI NOMADI
Oduševljena Zagrebom: Veronica Mulhall već zna da će se u Zagreb vratiti vrlo skoro
INTERVJU - "Već sam sigurna kako se želim vratiti u Zagreb. Tako je zeleno, ljudi su ljubazni i gostoljubivi - ukrao mi je djelić srca na neki način ... Sad shvaćam zašto je Licitarsko srce postalo simbol."
Europol otkrio: U Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine
MESO
Europol otkrio: U Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine
ZAGREB - U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine. Izvijestio je o tome Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.
Azijska tržišta: Indeksi pali na najniže razine u sedam mjeseci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali na najniže razine u sedam mjeseci
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci, što je ponajviše posljedica oštrog pada kineskih tržišta, a pale su i cijene nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE