GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi zakon o duhanu trebao bi smanjiti sivo tržište

Novi zakon o duhanu trebao bi smanjiti sivo tržište
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2014 / 09:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novim zakonom o duhanu omogućit će se usuglašena primjena načina i postupaka nadležnih tijela i transparentan sustav ovlašćivanja svih sudionika u sektoru duhana, a njime se želi utjecati i na smanjenje sivog tržišta duhana, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, koje je u petak otvorilo javnu raspravu o prijedlogu novog zakona.
Prijedlog novog zakona izradilo je povjerenstvo u kojem su, uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, bili i predstavnici Carinske uprave, ministarstava zdravlja i unutarnjih polova, Duhanskog instituta, tvrtki Hrvatski duhani i Agroduhan te Udruge proizvođača duhana Krupan list i Hrvatske udruge poslodavaca, a javna rasprava trajat će idućih deset dana, do 17. studenoga.

Iz Ministarstva upozoravaju kako posljednjih godina u Hrvatskoj raste problem sivog tržišta duhana, a njegovo jačanje ima značajne izravne financijske štete po državni proračun. Nadležna tijela gotovo svakodnevno provode izravne mjere sprječavanja sivog tržišta, zapljenom količina rezanog duhana i suhog duhana u listu koji je trebao biti predan obrađivačima, ističu iz resora poljoprivrede.

Cilj izrade i donošenja novog zakona o duhanu je promjena dosadašnjeg načina i uvjeta za odobravanje proizvodnje, a kroz ovlašćivanje proizvođača koji bi prethodio ugovaranju proizvodnje duhana radi omogućavanja bolje kontrole proizvodnje. Pojačat će se i nadležnosti u kontroli proizvodnje duhana, obrade duhana te prometa neobrađenog duhana kako bi se u konačnici smanjio prostor za manipulaciju i onemogućilo sivo tržište neobrađenog duhana, naglašavaju iz Ministarstva.

Novim se zakonom uređuju i pitanja definicije duhana i duhanskih proizvoda, koje se usklađuju sa Zakonom o trošarinama, način praćenja uporabe duhana u duhanskim proizvodima, način ovlašćivanja proizvođača i obrađivača duhana, kao i proizvođača i trgovaca duhanskih proizvoda, upis u upisnik marki duhanskih proizvoda. Uređuju se i pitanja postupanja nadležnih inspekcija u nadzoru proizvodnje, obrade i prometa duhana i duhanskih proizvoda, prekršaji i kaznene odredbe, itd.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnjom duhana u Hrvatskoj se bavi oko 1.500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvodnja se u prosjeku odvija na nešto više od 5.500 hektara, uz prosječan prinos od oko dvije tone po hektaru. U Hrvatskoj se tako godišnje proizvede prosječno oko 11 tisuća tona duhana.

Glavnina uzgoja duhana smještena je u sjevernom dijelu Hrvatske na području Virovitičko-podravske županije, a u Slavoniji u okolici Kutjeva. Na području Virovitičko – podravske županije se nalaze i dvije tvrtke za obradu lista duhana (Hrvatski duhani i Agroduhan Slatina) koje ugovaraju proizvodnju s proizvođačima.

Duhan se uglavnom sadi na siromašnim pjeskovitim tlima gdje je mala mogućnost uzgoja drugih poljoprivrednih kultura, a dva najvažnija tipa duhana u Hrvatskoj su virginija i berlej.

Posljednjih se godina bilježi lagani pad površina pod duhanom, no prinos po hektaru (ovisno o godini) je u blagom rastu, što se prije svega odnosi na proizvođače koji navodnjavaju svoje površine u sušnim godinama, pa se na tim površinama prinosi penju i na 3,5 tona po hektaru.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), lani je izvezeno nešto više od 5,1 tisuća tona neprerađenog duhana, u vrijednosti od 14,8 milijuna eura, dok je uvezeno 2,5 tisuća tona, u vrijednosti 9,4 milijuna eura. Tako je veći izvoz od uvoza rezultirao pozitivnom bilancom u iznosu od 5,4 milijuna eura.

Taj je trend nastavljen i u prvih osam mjeseci ove godine - izvezeno je oko 4,3 tisuće tona duhana u vrijednosti 13,3 milijuna eura, a uvoz je iznosio 1,4 tisuće tona i njegova je vrijednost 5 milijuna eura.

Statistika za prošlu godinu pokazuje da je suficit ostvaren i u vanjskotrgovinskoj razmjeni cigaretama.

Lani je, po podacima DZS-a, izvezeno oko 6 tisuća tona cigareta u vrijednosti 46,4 milijuna eura, dok je uvezeno 3,4 tisuće tona u vrijednosti 44,8 milijuna eura. Najznačajnije izvozno tržište cigareta je BiH s udjelom od gotovo 42 posto prošlogodišnje vrijednosti izvoza, a slijede Srbija i Njemačka, svaka s udjelima od oko 12 posto.

Tagovi: zakon o duhanu, duhan, crno tržište duhana, rezani duhan, Virovotičko-podravska županija
PROČITAJ I OVO
HTZ krajem svibnja kreće s promotivnim kampanjama
KAMPANJE
HTZ krajem svibnja kreće s promotivnim kampanjama

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) krajem svibnja i početkom lipnja pokreće intenzivnu promotivnu kampanju na nekoliko bližih i ključnih tržišta, kojom će uz poruku "The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think/Odmor koji zaslužujete bliži je nego mislite" pozivati turiste u Hrvatsku, doznaje se iz HTZ-a.

Poljski regulator pokrenuo istragu o označavanju podrijetla hrane
ISTRAGA
Poljski regulator pokrenuo istragu o označavanju podrijetla hrane
VARŠAVA - Poljska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je istragu u poljskom ogranku stranog lanca maloprodaje nakon prigovora kupaca da na uvezeno povrće stavlja oznaku domaćeg podrijetla.
Dolar ojačao u uvjetima američko-kineskih napetosti
FOREX
Dolar ojačao u uvjetima američko-kineskih napetosti
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer je porasla potražnja za sigurnim utočištima za kapital uslijed jačanja napetosti između SAD-a i Kine.
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
POGODILI
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
BUJE - Kakva će biti sezona i što će u ovoj situaciji gosti tražiti? To je ono što muči mnoge turističke djelatnike, a nekako se logično nameće činjenica da će najbolje proći kuće za odmor na selu, luksuzne izolirane vile, privatan smještaj s posebnim ulazom, manji hoteli, kampovi…
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra kako je nedopustivo da gospodarske mjere nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, kako je jučer najavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE