GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi rekord cijena zlata

Novi rekord cijena zlata
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 09:26
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.

Promptno zlato ojačalo je 1,2% na 2.220,85 USD po unci te bilježi svoj najbolji mjesec od srpnja 2020., s porastom od 9% i drugi kvartalni rast zaredom. Poluga su dosegla rekordnu razinu od 2.225,09 dolara za uncu ranije tijekom sesije.

Futuresi američkog zlata porasli su za 1,2% na 2238,4 USD.

Trgovci se "spremaju uoči praznika i (povećavajuće) trgovinske aktivnosti na kraju mjeseca i na kraju kvartala", rekao je Daniel Ghali, robni strateg u TD Securities, što je potaknulo cijene zlata.

Zlato bi moglo dodatno porasti ako tržišta počnu očekivati dublji Fed-ov ciklus rezanja i ima potencijal "zadržati ove visoke vrijednosti, ali vidimo znakove iscrpljenosti kupnje koji se pojavljuju u vrlo kratkom roku", dodao je Ghali.

Cijene također rastu zbog "činjenice da još uvijek postoje velike geopolitičke napetosti na globalnoj razini", što bi moglo potaknuti ulagače da se okrenu zlatu kao neutralnoj rezervnoj imovini, rekao je Everett Millman, glavni tržišni analitičar u Gainesville Coinsu.

Iako postoje neki pokazatelji da je inflacija jača nego što bi kreatori politike željeli, to ne mora nužno objasniti visoke vrijednosti zlata upravo sada, dodao je Millman.

Izvješće o indeksu cijena osnovne osobne potrošnje (PCE) u SAD-u treba biti objavljeno u petak, što bi moglo pomoći ulagačima u procjeni stajališta Fed-ove politike.

Prema CME-ovom FedWatch alatu, trgovci trenutačno cijene s 64% šanse za smanjenje stope u lipnju.

"Nova i viša donja granica za zlato iznosi 2000 USD/oz što je simbolično za ovaj novi makro režim – središnje banke toleriraju 'višu dulje' inflaciju", napisao je MKS PAMP u bilješci.

Srebro je poraslo 0,7% na 24,82 dolara po unci, platina je porasla 1,4% na 906,33 dolara, a paladij je dodao 3% na 1012,72 dolara. Sva tri metala bila su vezana za mjesečne dobitke.

Tagovi: zlato, cijene zlata, etf, kamate, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
ŠANGAJ - Cijene dionica u Kini porasle su u četvrtak jer je uvoz porastao prema prošlim procjenama, a izvoz porastao u skladu s očekivanjima, dok je šire azijsko-pacifičko tržište bilo mješovito.
Wall Street: Dow Jones porastao i šesti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones porastao i šesti uzastopni dan
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u srijedu, produživši svoj pobjednički niz na šest dana, dok su se ulagači otresali nekih slabosti u tehnologiji.
Zagrebačka burza: Blok transakcije podigle promet, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blok transakcije podigle promet, indeksi pali
ZAGREB - Zagrebačka burza je u srijedu iznjedrila nešto zanimljiviju trgovinu.
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
ROBNA TRŽIŠTA
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
LONDON - Brojni stručnjaci za sirovine smatraju da trgovini bakrom predstoji „superciklus“. Jer, za prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo potrebna je prije svega jedna sirovina: bakar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE