GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi rast na azijskim tržištima

Novi rast na azijskim tržištima
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,25 posto, pa se kreće na najvišim razinama od ožujka 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 1,7 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 0,5 posto.

Podršku tržištima pruža jučerašnji novi rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq indeksa, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Ulagače su ohrabrile i vijesti da bi se u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovori između republikanskih i demokratskih zastupnika o novim fiskalnim poticajima.

Uz to, čelnici Feda poručuju da će i središnja banka donijeti dodatne poticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno.

Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak da je tvornička aktivnost u SAD-u u kolovozu porasla peti mjesec zaredom, pri čemu je indeks aktivnosti dosegnuo 56 bodova, najvišu razinu od kraja 2018. godine.

Jučer objavljeni podaci o rastu tih aktivnosti i u Kini te Europi ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

„Tržište je trenutno u pozitivnom zamahu, a ako imate dobre gospodarske pokazatelje i bilo što s političke scene što ukazuje na mogući kompromis, to je konstruktivno za tržište”, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

Dolar ojačao

A nakon dobrih gospodarskih podataka u SAD-u, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je jučer skliznula na najnižu razinu u 28 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,38 bodova, dok je jučer skliznuo na samo 91,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,70 na 106,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1905 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1995 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 45,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 43,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE