GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu

Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 zaključen je u padu za 0,4 odsto na 799,08 poena, dok u odnosu na prošlu nedelju beleži gubitak od 1,3 procenta, a u istom procentu je pao i BELEXlajn, na 1.723,28 poena, pri čemu je na nedeljnom nivou potonuo za 1,8 posto.

U fokusu investitora je bila akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Messer Tehnogasa, koja je istrgovana za 20,3 miliona dinara, ali uz pad cene od 2,9 odsto na 14.869 dinara.

Naftna industrija Srbije je takođe oslabila, i to za 0,7 odsto na 715 dinara, a zabeležila je promet u iznosu nešto nižem od 3,0 miliona dinara.

Energoprojekt holding se zadržao na cenovnom nivou od 565 dinara, uz realizaciju od 1,0 milion dinara, a toliki promet je registrovala i akcija proizvodno-montažnog preduzeća Jedinstvo iz Sevojna po nepromenjenoj ceni od 7.020 dinara.

Akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ je istrgovana za 0,5 miliona dinara uz rast cene od 1,8 odsto na 1.049 dinara, dok je dobitnike predvodila preferencijalna akcija Komercijalne banke sa skokom od 10 procenata na 1.100 dinara, uz promet vredan 0,3 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 39,28 odsto, pri čemu u prodaji 66,93 procenta, a u kupovini 11,63 posto.

Dve serije dinarski državnih obveznica ostvarile su zajedno trgovanje u iznosu od 1,2 milijarde dinara, pri čemu je veći promet, „težak“ 803,4 miliona dinara, imala obveznica serije RSO16142 koja dospeva u julu 2023. godine.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Messer Tehnogas, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Njemačka pomaže pivovarama odgodom poreza na pivo
POTEZI
Njemačka pomaže pivovarama odgodom poreza na pivo
BERLIN - U vrijeme izbijanja koronavirusa, njemačka vlada dozvolila je pivarima odgodu plaćanja godišnjeg poreza na pivo. To bi pomoglo pivovarama s likvidnošću, rekao je glasnogovornik Ministarstva financija.
Hoće li Microsoftov patent za kriptovalute biti od epohalne važnosti?
RJEŠENJA
Hoće li Microsoftov patent za kriptovalute biti od epohalne važnosti?
NEW YORK - Novi patent za kriptovalute softverskog giganta Microsoft mogao bi promijeniti način na koji ljudi i industrija gledaju na rudarenje kriptovaluta.
Beogradska berza: Indeksi nastavili uzlazni trend
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili uzlazni trend
BEOGRAD - Oporavak investicione aktivnosti i nastavak kretanja BELEX indeksa uzlaznom putanjom obeležili su dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na tržištu akcija iznosio je 20,4 miliona dinara (oko 173,9 hiljada evra).
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, Valamar u minusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, Valamar u minusu
ZAGREB - Ultra optimizam u prijepodnevnim satima i skok indeksa od četiri posto poslijepodne su zamijenjeni spuštanjem kupovnih naloga i opreznom reakcijom investitora.
Igor Bilbija založio 34.370 dionica Atlantske plovidbe
ZALOG
Igor Bilbija založio 34.370 dionica Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Predsjednik Uprave Atlantske plovidbe Igor Bilbija založio je 34.370 dionica društva po ponderiranoj cijeni zbirnih transakcija od 164,43 kn po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE