GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novčana masa porasla na 83,8 milijardi kuna

Novčana masa porasla na 83,8 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2017 / 11:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Monetarni agregat M1 (novčana masa) koji obuhvaća gotov novac izvan banaka, depozite ostalih bankarskih institucija i ostalih domaćih sektora kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, u travnju je iznosio 83,8 mlrd. kuna.

U odnosu na ožujak zabilježen je rast od gotovo 2 mlrd. (2,4%), dok je na godišnjoj razini nastavljen snažan rast (za 15,5 mlrd. kuna odnosno 22,7%) ponajviše zahvaljujući povećanju depozitnog novca koji je u travnju dosegnuo razinu od 60,6 mlrd. kuna (%2B26,3%). Prema navodima HNB-a u uvjetima iznimno niskih kamatnih stopa zadržao se trend snažnog rasta novčane mase (M1), ponajviše zbog rasta sredstava na transakcijskim računima, stoga ne začuđuje ubrzanje godišnje stope rasta zabilježene u travnju. Istovremeno i gotov novac izvan banaka koji je na kraju travnja bio na razini od 23,2 mlrd. kuna zabilježio je godišnji rast za 2,9 mlrd. kuna (14,4%).

Nadalje, najšire definirani monetarni agregat M4 (koji obuhvaća ukupna likvidna sredstva M1 uvećano za štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca i udjele novčanih fondova) u travnju je dosegnuo razinu od 292,1 mlrd. kuna. I dok je u odnosu na kraj ožujka M4 viši za 1,1 mlrd. kuna (0,4%) na godišnjoj je razini zabilježio rast od 10,8 mlrd. kuna (3,8%).

Pritom su štedni i oročeni kunski depoziti uz mjesečni pad za 384 mil. krajem travnja iznosili 34,9 mlrd. kuna (mjesečni pad od 1,1%) dok su u usporedbi s travnjem 2016. bili niži za 694 mil. kuna (2,0%). Istovremeno su se devizni depoziti uz gotovo stagnaciju na mjesečnoj razini krajem travnja iznosili 163,6 mlrd. kuna te su na godišnjoj razini niži za 2,8 mlrd. kuna (1,7%).

Obzirom da u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita više od 82% čine devizni depoziti, negativan impuls rastu štednih i oročenih deviznih depozita na godišnjoj razini došao je od jačanja domaće valute u odnosu na euro (prema tečajnici HNB-a, srednji devizni tečaj EUR/HRK u travnju je bio niži za 0,7% u odnosu na travanj 2016.).

Tagovi: novčana masa, monetarni agregat M1
PROČITAJ I OVO
Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
CIJEPLJENJE
Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
PULA - Županijski zavod za javno zdravstvo prvi je u Hrvatskoj uvrstio pomorce na listu prioriteta za cijepljenje protiv covida, zajedno s turističkim djelatnicima i učiteljima.
U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
PLANOVI
U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izradilo je u suradnji sa Svjetskom bankom Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji ima u cilju povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora, obnovu ruralnog i obalnog gospodarstva te unaprjeđenje uvjeta života na obalnom području, uz snažno poticanje inovacija.
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

NEW YORK - Iako se strahovalo da će razočaravajuće izvješće s američkog tržišta rada izazvati pesimizam na Wall Streetu, dogodilo se upravo suprotno.

Interni memo Goldman Sachsa otkrio ono što će zanimati ljubitelje kriptovaluta
ULAZAK U IGRU
Interni memo Goldman Sachsa otkrio ono što će zanimati ljubitelje kriptovaluta
NEW YORK - Goldman Sachs formalno je započeo eru trgovine kriptovalutama na Wall Streetu.
Grčka oprezno ublažava mjere, čekaju se prvi turisti
OPREZ
Grčka oprezno ublažava mjere, čekaju se prvi turisti
ATENA - Grčka vlada u petak je predstavila nacrt planiranog ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, očekujući dolazak turista sredinom svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE