GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova devizna intervencija HNB-a: Bankama prodano više od 618 mln eura

Nova devizna intervencija HNB-a: Bankama prodano više od 618 mln eura
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je ponovno intervenirala na deviznom tržištu te je, u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, bankama prodala nešto više od 618 milijuna eura, čime je iz financijskog sustava "povučeno" oko 4,7 milijardi kuna.

HNB je bankama prodao 618,15 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,608529 kuna.

To je peta, i za sada pojedinačno najveća devizna intervencija središnje banke, koja time nastoji očuvati stabilnost tečaja odnosno ublažiti deprecijacijske pritiske na kunu.

HNB je prvi put intervenirao na deviznom tržištu 9. ožujka, a uslijedile su intervencije 12. i 13. te 16. ožujka, u kojima je bankama prodano 1,63 milijarde eura, a s današnjom se intervencijom taj ukupni iznos penje na gotovo 2,25 milijardi eura.

Tim deviznim intervencijama središnja banka nastoji ublažiti slabljenje kune, koje traje od početka ožujka.

Naime, danas, zadnji dan ožujka primjenjuje se srednji tečaj eura od 7,609231 kunu za jedan euro, što je nešto više od dva posto viši tečaj u odnosu na početak ožujak, kada je srednji tečaj na tečajnici HNB-a iznosio 7,456909 kuna.

I današnja je devizna intervencija nastavak niza mjera koje središnja banka poduzima kako bi održala stabilnost tečaja, ojačala likvidnost financijskog sustava te oživjela tržište državnih obveznica.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je sredinom ožujka na sjednici Vlade kazao da HNB provodi tri glavne skupine monetarnih mjera - stabilizaciju deviznog tečaja i osiguranje devizne likvidnosti, potom osiguranje kunske likvidnosti za nastavak financiranja gospodarstva, što se čini kroz strukturne i redovne repo operacije, te podupiranje stabilnosti tržišta državnih obveznica uvođenjem operacija otkupa državnih obveznica.

Tako je kroz strukturnu operaciju 16. ožujka bankama plasirano 3,8 milijardi kuna, na rok od pet godina, po kamatnoj stopi od 0,25 posto, a od tada se provode i redovne repo operacije.

HNB je intervenirao i na tržištu državnih vrijednosnih papira te je na dvije aukcije otkupo državnih obveznica u iznosu od 4,3 milijarde kuna, što je prvi put da je HNB djelovao na taj način.

Uz to, imajući u vidu potrebu države za dodatnim financiranjem zbog Covid-19 paketa mjera, HNB je prošli tjedan smanjio i stopu obvezne pričuve, čime je bankama oslobođeno dodatnih 10,5 milijardi kuna.

"Navedeni se iznosi ne mogu zbrajati jer je riječ o različitim mjerama. Dok devizne intervencije pretvaraju kunsku likvidnost u deviznu, operacija financiranja banaka i otkup obveznica stvaraju dodatnu kunsku likvidnost, a spuštanje stope obvezne pričuve otpušta bankama postojeću likvidnost koja je bila blokirana monetarnim mjerama središnje banke. No, svi su ti potezi bili međusobno komplementarni i imali su cilj očuvanje povoljnih uvjeta financiranja za sve klijente banaka unatoč gospodarskom zastoju i golemim poremećajima koji pogađaju svjetska financijska tržišta, održavajući u isto vrijeme stabilnost tečaja", rekao je guverner Vujčić u nedavnom intervjuu za Večernji list.

Dodao je da bi financiranje države mogao olakšati očekivani porast privatne štednje koja će tražiti sigurna ulaganja. S druge strane, financijska tržišta nalaze se pod stalnim potresima, neizvjesnost je iznimno visoka, i to će sve zahtijevati vrlo oprezno upravljanje financiranjem proračuna, rekao je guverner.

Tagovi: devizna intervencija HNB-a, Hrvatska narodna banka, tečaj kune, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
KIKS
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
DUBROVNIK - Crna Gora je prva korona free zemlja u Europi što je zanimljvo medijima diljem svijeta. Tako je CGTN Europa, inače dio kanala China Global Television Network, emitirao vijest o Crnoj Gori, no učinili su ogroman propust.
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
LETOVI
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
ANKARA - Turska je objavila kako će obnova letova unutar zemlje postupno krenuti od 1. lipnja, a ukidaju se i mnoga od preostalih ograničenja uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
TJEDNI FOREX
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura snažno porastao zahvaljujući prijedlogu Europske komisije za pomoć gospodarstvu.
Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma
TESTIRANJA
Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma
ATENA - Grčka je u subotu rekla da će, kad otvori svoje aerodrome turističkom prometu 15. lipnja, na koronavirus testirati sve koji pristižu s aerodroma koje je agencija Europske unije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) proglasila visokorizičnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE