GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.

Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2022 / 19:48
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveški državni mirovinski fond objavio je u četvrtak da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija,

Veći iznos zaradili su samo 2019. godine kada je prinos iznosio 1.690 milijardi kruna.

Fond koji ulaže prihod od prodaje nafte i plina i upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara, najvećom u svijetu, ostvario je u prošloj godini prinos od 14,5 posto.

"Dobri rezultati uglavnom proizlaze iz vrlo snažnih kretanja na tržištu dionica tijekom cijele godine", naveo je u priopćenju izvršni direktor Nicolai Tangen.

"Prinos je bio dobar u svim sektorima, ali ulaganja u tehnološke kompanije i financije pokazala su se posebno dobrima", rekao je Tangen.

Dionice tehnoloških kompanija ostvarile su povrat od 30,2 posto.

Najveće je prinose fond ostvario na ulaganjima u Microsoft, Alphabet i Apple, pokazali su prezentacijski materijal.

Među odredištima najviše su zaradili na ulaganjima u Sjedinjene Američke Države, ukupno 960 milijardi kruna, a slijedi Velika Britanija sa 112 milijardi kruna.

Osnovan 1996. godine, fond drži udjele u 9.123 kompanije širom svijeta. Vlasnik je 1,4 posto svih dionica uvrštenih u kotaciju burzi širom svijeta, a ulaže i u obveznice, nekretnine koje nisu uvrštene u burzovnu kotaciju i u infrastrukturu obnovljive energije.

Fond je dosada za svakog građanina, uključujući djecu, zaradio po 244.000 dolara.

Tagovi: Norveški fond, mirovinski fondovi, mirovine
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE