GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška pronašla velike količine minerala i rijetkih zemnih metala

Norveška pronašla velike količine minerala i rijetkih zemnih metala
RESURSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 16:37
Autor: SEEbiz / klix.ba
OSLO - Istraživanjima je na morskom dnu proširenog epikontinentalnog pojasa Norveške pronađena značajna količina metala i minerala - od bakra do rijetkih zemnih metala.

Vlasti su danas prvi put objavile rezultate istraživanja. Riječ je o državi koja je već velika izvoznica nafte i plina, a sada razmatra da odobri eksploataciju prirodnih dobara u priobalnom području. Parlament je taj koji treba odobriti eksploataciju, a pojedini su zabrinuti za okoliš. Potrebno je vršiti eksploataciju na velikim dubinama.

"Od metala pronađenih istraživanjem na morskom dnu, riječ je o magneziju, niobiju, kobaltu i rijetkim zemnim metalima koji su na listi kritičnih minerala Evropske komisije", saopćili su iz Norveške direkcije za naftu (NPD) koja je provela istraživanje.

Istraživanjem, kojim su bili obuhvaćena udaljena područja Norveškog mora i Grenlandskog mora, utvrđeno je da postoji 38 miliona tona bakra, što je dvostruko više od ukupne količine bakra koji se tokom godine eksploatiše. Osim toga, pronađeno je i 45 miliona tona cinka u polimetalnim sulfidima.

Sulfidi ili "crni pušači" nalaze se duž srednjookeanskog grebena gdje magma iz Zemljinog omotača dopire do morskog dna na dubini od 3.000 metara. Procjena je da u Norveškoj postoji 24 milijuna tona magnezija, 3,1 milijun tona kobalta i 1,7 milijuna tona cerija - rijetkog zemnog metala koji se koristi u legurama.

U NPD-u su naglasili da su skupi, rijetki minerali kao što su neodimij i disprozij izuzetno važni za magnete u vjetroturbinama i motorima električnih vozila.

Međutim, aktivisti za zaštitu okoliša u Norveškoj traže da se istraživanja ne nastavljaju dok se utvrdi kako će eksploatacija utjecati na okoliš. Ukazano je da se u tom području mogu nalaziti i neotkrivene vrste, prenosi agencija Reuters.

Tagovi: rijetki minerali, minerali, Norveška, magnezij, biobij, kobalt, US Geological Survey
PROČITAJ I OVO
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
SEC tuži Binance i Coinbase
KRIPTO SCENA
SEC tuži Binance i Coinbase
NEW YORK - Kriptovalute je potresla vijest da je američki regulator (SEC) podnio tužbu protiv najveće svjetske burze kriptovaluta Binance i njezinog izvršnog direktora Changpeng Zhaoa (CZ) na saveznom sudu u Washingtonu.
Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
OŠTAR PAD
Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
BERLIN - Njemačka je posljednjih godina izvezla značajno manje plastičnog otpada u inozemstvo, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje
ZADUŽIVANJE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje
ZAGREB . Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.
Azijska tržišta: Kineski podaci spustili raspoloženje
PAD
Azijska tržišta: Kineski podaci spustili raspoloženje
ŠANGAJ - Na azijsko-pacifičkim tržištima trguje se mješovito dok regija gleda na trgovinske podatke Kine za svibanj i govor guvernera Reserve Bank of Australia Philipa Lowea, dan nakon što je australska središnja banka prkosila očekivanjima i podigla svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu u 11 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE