GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nobilo: Hrvatska je prošla gore od Srbije

Nobilo: Hrvatska je prošla gore od Srbije
MIŠLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2013 / 15:37
Autor: SEEbiz / Anadolija
ZAGREB - Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, koji je u Haagu branio bivšeg zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u srednjoj Bosni generala Tihomira Blaškića, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako je očekivana presuda u slučaju "Prlić i ostali" u kojem je Hrvatska utvrđena odgovornom za učešće u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, a njeno vodstvo odgovornom za "udruženi zločinački poduhvat".
"Ova presuda Hrvatsku teško pogađa. Bilo je vrlo izvjesno da će biti utvrđen međunarodni oružani sukob jer su postojale brojne presude Haškog tribunala bosanskim Hrvatima iz srednje Bosne. Sve govore o međunarodnom sukobu. Ono što je novo je 'udruženi zločinački poduhvat'. Ja sam očekivao da će biti utvrđeno izvršenje kaznenih dijela kroz udruženi zločinački poduhvat, ali sam mislio da će to biti moguće zadržati na nivou čelništva 'Herceg –Bosne'. Ono što je novo i dramatično za Hrvatsku jest da prvi put u jednoj presudi međunarodnog suda imamo to da je u zločinačkom poduhvatu učestvovao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko. To je novo i dramatično", kazao je Nobilo za Anadoliju.

Haški sud, tvrdi on, danas nije dao pravni standard i činjenice koje su tom prilikom koristili.

"Kod međunarodnog oružanog sukoba, Haški tribunal smatra da je dovoljno da strana država, u ovom slučaju Hrvatska, ima opću kontrolu nad pobunjenim jedincima u drugoj državi, a to je HVO. To je lako dokazati. Za 'udruženi zločinački poduhvat' treba dokazati operativnu kontrolu, a to je viši stupanj od opće kontrole. Jer, strana država, Hrvatska, mora direktno učestvovati u operacijama koje su se dešavale u BiH. O tom, i o dokazima o toj temi nitko nije govorio. Morat ćemo se sačekati pismeni otpravak presude", kazao je on.

Naglasio je kako presuda nije pravomoćna i da je podložna promjenama.

"Mislim da u neposrednom, operativnom političkom smislu neće biti nikakvih posljedica za Hrvatsku. Ona Hrvatska koja danas ulazi u Europsku uniju i koja je morala preuzeti sve standarde EU, i Hrvatska iz 1993. godine, nisu više iste države. Ovo je država gdje se poštuje nacionalna prava, ljudska prava, vladavina prava. U globalu možemo reći da je Hrvatska zemlja gdje se poštuju ljudska prava. Čelnici Hrvatske već su izrazili žaljenje zbog negativnog što se u ime Hrvata desilo u BiH'', naglasio je Nobilo.

Prema njemu, Hrvati u Hrvatskoj moraju zauzeti jasan negativan stav prema zločinima i osuditi ih.

"To je jedino što možemo napraviti. Mi historiju ne možemo promijeniti. Možemo se ispraćati. Čelnici Hrvata u BiH moraju zauzeti negativan stav prema onome što su u ime Hrvata radili 1993. godine. Treba osuditi zločine i te negativnosti koji su se dešavale 1993. godine. Jasno i nedvosmisleno. Solidariziranje sa zločinima koji su se desili i zločincima, to hrvatskom narodu BiH samo šteti", zaključio je Nobilo.

Jadranko Prlić i ostali iz vojnog i političkog vrha "Herceg-Bosne" osuđeni su danas u Haškom tribunalu na ukupno 111 godina zatvora.

Tagovi: Anto Nobilo, Jadranko Prlić, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, udruženi zločinački poduhvat, Haški tribunal
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE