GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NKBM lani s 34,4 milijuna eura neto dobiti

NKBM lani s 34,4 milijuna eura neto dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2016 / 23:31
Autor: SEEbiz / Banka
MARIBOR - Nova kreditna banka Maribor (NKBM) je prošle godine ostvarila 34,4 milijuna eura neto dobiti, a Grupa NKBM 16,9 milijuna eura neto dobiti. I Banka i Grupa povećale su tržišni udjel mjeren ukupnom aktivom, depozitima i kreditima, a za 31 posto snizile su iznos nenaplativih potraživanja, priopćeno je iz banke.
U usporedbi s 2014. poboljšan je ostvareni povrat na kapital prije oporezivanja: na kraju 2015. za Banku je iznosio 7,06 posto, a za Grupu 4,11 posto.
 
Adekvatnost kapitala Banke iznosi 28,07 posto, dok je za Grupu 25,13 posto, navodi se u revidiranom godišnjem izvješću za Grupu NKBM i matičnu banku za 2015.
 
Izvješće je odobrio Nadzorni odbor, a bit će u cijelosti objavljeno u petak.
 
NKBM je na kraju 2015. imala tržišni udjel od 9,5 posto, mjereno ukupnom aktivom, što je za 0,2 postotna boda više nego godinu dana ranije.  Tržišni udjel u ukupnim depozitima je na stabilnih 10,1 posto. Depoziti su lani porasli za više od dva posto i na kraju godine dosegnuli su 2,5 milijardi eura.  Banka je povećala tržišni udjel u kreditima odobrenim nefinancijskom sektoru na 7,6 posto.  
 
U kreditiranju građana Banka je zadržala tržišni udjel od 9,8 posto. Na kraju godine neto kreditni portfelj za građanstvo dosegnuo je vrijednost od 773 milijuna eura. Banka je povećala volumen i broj transakcija, tako da je u usporedbi s 2014. iznosa novih potrošačkih kredita povećan 54,4 posto, a iznos novih stambenih kredita 76,6 posto.
 
U korporativnom bankarstvu NKBM je lani podigla depozite nefinancijskih poduzeća za 26,8 posto, iznad 400 milijuna eura.
 
Neto krediti nefinancijskim poduzećima na kraju prošle godine iznosili su 607,1 milijun eura, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. No, povećan je obujam kreditiranja samostalnih poduzetnika na 51,5 milijuna eura.

Broj zaposlenih u Grupi i Banci je lani smanjen unutar granica postavljenih planom restrukturiranja. Na kraju 2015. u Banci je radilo 1056 osoba, a u cijeloj Grupi bio je 1591 zaposlen.
 
Na razini Grupe u u prošloj godini nastavljena je konsolidacija, fokusiranje na osnovno bankarsko poslovanje i provedbu plana restrukturiranja u skladu s obvezama usuglašenim s europskom komisijom.

NKBM kao sistemska banka ispunjava uvjete iz jedinstvenog mehanizma kontrole (EMN). Projekt spajanja PBS-a i NKBM, pokrenut 2015, napreduje brzo. U prosinca 2015. NKBM prodao je svoj udjel u društvu Moja naložba, ali tvrtke su nastavile suradnju prodaji.
 
U sastavu Grupe NKBM ostali su Infnd i mPay, koji dposluju u skladu s planovima. Još uvijek su u toku likvidacijski postupci za KBM Leasing, Goricu Leasing, KBM Leasing Hrvatska i Adria banku, a njihov završetak očekuje se što je prije moguće.

Prodaja KBM banke u Srbiji je pred zaključenjem, navodi se u priopćenju NKBM-a. To je bio jedan od uvjeta za uspješno okončavanje prodaje mariborske banke američkom fondu Apollo i Europskoj banci za obnovu i razvoj. Kupci srpske banke su Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, a transakcija bi, prema neslužbenim informacijama, trebala biti zaključena u idućih nekoliko tjedana.

"Rezultati NKBM-a su odraz trendova na slovenskom bankarskom tržištu", rekao je analitičar Alte Investa Matej Šimnic koji je za Delo prokomentirao objavljene informacije.

"Na rezultate utječu prije svega niske kamatne stope, koje smanjuju kamatne prihode, a na drugoj strani kreditna aktivnost u ključnim segmentima i dalje slabi. NKBM tako politiku središnje banke osjeća prije svega na kamatnim stopama, a poslovni rezultati još uvijek ne pokazuju utjecaj na potražnju za kreditima ni na ponašanje štediša", pojašnjava Šimnic.

"Banka je lani snizila iznos nenaplativih i djelomično naplativih kredita, ali bez bruto iznosa i objašnjenja načina na koji su to ostvarili teško je ocijeniti istinsku uspješnost banke u  upravljanju nenaplativim potraživanjima", zaključuje analitičar Alte Investa.
Tagovi: Nova kreditna banka Maribor, NKBM
PROČITAJ I OVO
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
POSEBAN GOST
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
PULA - Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon Adelson, poslovni čovjek koji je, po posljednjem popisu "Forbesa", 28. najbogatiji čovjek na svijetu.
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
CLOSING BELL ZSE
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Prvi trgovinski dan nakon parlamentarnih izbora donio je katastrofalan promet i različite predznake indeksa.
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da su investitori veći interes pokazivali za kupnjom valuta koje percipiraju rizičnijima.
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE