GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NKBM dobila prvostupanjsku parnicu u slučaju kredita u francima

NKBM dobila prvostupanjsku parnicu u slučaju kredita u francima
PRVI STUPANJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2016 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Okružni  sud u Mariboru odbacio je u utorak tužbu obitelji koja je od tamošnje Nove kreditne banke Maribor (NKBM) zahtijevala poništenje nepovoljnog kreditnog ugovora u švicarskim francima koji zbog prezaduženosti više nije mogla servisirati, te dao za pravo banci koja tvrdi da su njihovi zajmoprimci na vrijeme upozoreni o rizicima kredita u švicarskoj valuti.

Riječ je o prvoj presudi vezanoj za tužbe klijenata banaka koje su odobravale kredite u švicarcima, ali ona nije pravomoćna i na nju će biti uložena žalba, izjavio je Aleš Majcenovič, predsjednik udruge "Franak" koja zastupa interese prezaduženih građana koji su se zadužili u švicarskoj valuti.

U presudi na 48 stranica prihvaćen je iskaz službenice banke koja je na sudu izjavila da su službenici na šalterima imali instrukciju da zainteresirane za takve kredite upoznaju s valutnim rizikom kojemu se tako izlažu, a nije prihvatila iskaz bankarskog stručnjaka koji je na sudu naveo da banke takve kredite individualnim klijentima, neupoznatima s događanjem na bankarskom tržištu i valutnim promjenama uopće nisu smjele nuditi.

Majcenovič je kazao da je razočaran prvom nepravomoćnom presudom koja je išla u korist banke, te da se nada da to neće biti presedan pri odlučivanju o osamdesetak drugih  postupaka koji se vode na slovenskim sudovima, a vezani su na kredite u švicarcima i postupke banaka koje su tako koristile situaciju na financijskom tržištu.

Udruga Franak navela je da je razočarana činjenicom da je sud stao na stajalište kako se stvarno radilo o kreditima u švicarskom francima, te to uzelo kao podlogu za presudu makar su, kako navode, oni koji su uzimali takve kredite zapravo od banke dobili sredstva u eurima.

Računa se da je u Sloveniji odobreno oko 10.000 kredita u švicarskim francima koji su se svojedobno masovno uzimali za stambene potrebe i kupovinu automobila, što je ugrozilo one koji su ih uzimali s obzirom na veliku promjenu tečaja prema euru do kojega je u međuvremenu došlo iako su se ti krediti uzimali zbog nešto niže kamate od kredita u eurima.Udruga Franak tvrdi da su neki potpisi njihovih članova na bankarskim ugovorima o kreditu u francima kojim se priznaje da su klijenti upozoreni na valutni rizik bili naknadno napisani i možda krivotvoreni, što banke negiraju.

Ova interesna udruga također se žali na slovensku vladu da je u tom pitanju potpuno inertna prema teškoćama zaduženih u švicarcima jer nije poduzela neke pozitivne mjere za koje su se odlučile vlasti u državama kao što su Poljska, Mađarska i Hrvatska.

Tagovi: Nova kreditna banka Maribor, krediti u francima, Aleš Majcenovič
PROČITAJ I OVO
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
POSEBAN GOST
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
PULA - Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon Adelson, poslovni čovjek koji je, po posljednjem popisu "Forbesa", 28. najbogatiji čovjek na svijetu.
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
CLOSING BELL ZSE
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Prvi trgovinski dan nakon parlamentarnih izbora donio je katastrofalan promet i različite predznake indeksa.
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da su investitori veći interes pokazivali za kupnjom valuta koje percipiraju rizičnijima.
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE