GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačkoj bez sezonaca prijeti nestašica voća i povrća

Njemačkoj bez sezonaca prijeti nestašica voća i povrća
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačkoj zbog nedolaska sezonskih radnika prijeti nestašica voća i povrća, a ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu da radi na tome da se radnicima iz istočne Europe ipak dopusti dolazak na rad u Njemačku.

„Mi ne možemo bez sezonskih radnika. Ja s ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom vodim razgovore kako bi pronašli rješenje za ovaj problem“, rekla je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za javni servis ARD.

Ministar unutarnjih poslova Seehofer prošlog je tjedna, u sklopu mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, zabranio ulazak u zemlju sezonskim radnicima s istoka Europe, prije svega iz Rumunjske, Bugarske i Poljske.

Kloeckner je objasnila kako sa Seehoferom razgovara kako bi se „uskladili ciljevi“ zaštite stanovništva od zaraze, s jedne i osiguranja berbe, s druge strane.

Ministrica poljoprivrede je rekla kako je u pronalaženje rješenja uključen i epidemiološki institut Robert Koch kako bi bilo zajamčeno da sezonski radnici ne doprinesu širenju zaraze.

„Mi moramo jasno reći da je lanac prehrambene opskrbe, u koji nedvojbeno spadaju i poljoprivrednici i njihovi radnici, relevantan za održavanje sustava“, rekla je Kloeckner.

Prema pravilu koje je trenutno na snazi, od ograničenja kretanja su izuzete osobe koje rada u djelatnostima koje su „relevantne za funkcioniranje sustava“.

Zabrana ulaska sezonskih radnika koji već godinama pomažu u berbi u Njemačkoj mogla bi, po mišljenju Njemačkog saveza poljoprivrednika (DBV), utjecati i na opskrbu svježim voćem i povrćem u njemačkim samoposluživanjima.

„Ponuda voća i povrća u njemačkim trgovinama će se smanjiti, što će sa sobom donijeti i povećanje cijena“, rekao je predsjednik DBV-a Joachim Rukwied za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Na njemačkim poljima godišnje pomaže oko 300.000 sezonskih radnika, mahom iz istočnoeuropskih zemalja poput Rumunjske, Bugarske i Poljske. Proteklih godina su u berbi šparoga i jagoda pomagali i sezonci iz Hrvatske.

Kloeckner se proteklih dana založila za to da se pri berbi uposle podnositelji zahtjeva za azilom, koji za vrijeme dok čekaju rješenje svoje molbe u pravilu ne smiju raditi.

Kao moguću zamjenu za sezonce s istoka Europe Kloeckner je predložila i nezaposlene. Ona je objasnila kako se dosad poljoprivrednicima prijavilo preko 40.000 radnika koji su spremni pomoći pri berbi. No istodobno se radi o radnicima bez iskustva i često bez fizičkih predispozicija za naporni rad u polju.

„Ovi radnici su tek mala pomoć. Oni ne mogu zamijeniti iskusne sezonske radnike“, rekla je Kloeckner.

Tagovi: Njemačka, voće, povrće, sezonski radnici
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE