GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Ustavni sud razmatra ECB-ovu odluku da kupuje državne obveznice

Njemački Ustavni sud razmatra ECB-ovu odluku da kupuje državne obveznice
EUROOBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2014 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački Ustavni sud donijet će ovog proljeća važnu presudu o zakonitosti odluke Europske središnje banke (ECB) o izravnoj kupnji državnih obveznica zemalja u poteškoćama ako one pristanu na određene reforme radi stabilizacije troškova zaduživanja u eurozoni.
U kolovozu 2012., ESB je objavio da je spreman izravno kupovati državne obveznice zemalja koje imaju velikih poteškoća s financiranjem ako one pristanu na određene reforme kako bi stabilizirao troškove zaduživanja u eurozoni.

Transakcije bi se provodile na sekundarnim tržištima državnih obveznica s rokom dospijeća od jedne do tri godine i bile bi ex ante neograničene. To znači da bi ih ECB otkupljivao od investitora po tržišnim cijenama, a ne izravno od vlada, što ne smije. Zauzvrat bi te zemlje morale provoditi stroge uvjete, dogovorene s Europskim stabilizacijskim mehanizmom (ESM), stalnim europskim fondom za spas eura. Pritom bi ECB imao jednaka prava kao i svi drugi imatelji državnih obveznica, a ne povlašteni status.

ECB uživa potpuno diskrecijsko pravo pri određivanju limita za zemlju u sklopu tog programa i može ga zaustaviti ako ona ne ispunjava kriterije iz programa prilagodbe.

S obzirom na to da intervencije nisu limitirane iznosom, nego samo uvjetima prilagodbe zemalja koje koriste pomoć ESM-a, taj bi instrument (nazvan "Izravne tržišne transakcije" – engl. Outright Market Transactions, OMT) trebao biti jamstvo da se eurozona neće raspasti.

Njemački Ustavni sud mogao bi ovog proljeća ozbiljno ugroziti taj program, koji ECB još nije primijenio u praksi.

Udo di Fabio, njemački ustavni sudac od 1999. do 2011., rekao je ovaj tjedan na konferenciji u Berlinu u organizaciji njemačke Zaklade za obiteljske tvrtke (Stiftung für Familienunternehmen) da Ustavni sud "u ovom trenutku razmatra smije li ECB uopće kupovati državne obveznice", prenosi EUobserver.

"Pitanje na koje će se Karlsruhe usredotočiti je nacionalni proračunski suverenitet, koji štiti njemački Ustav. Proračunsko samoodređenje nacije temeljno je pravo i ne može se prenijeti", rekao je.

"Parlamenti su osnovani kako kraljevi ne bi mogli trošiti novac ljudi kako god požele. Nacionalni parlamenti moraju imati suverenitet u kontroli korištenja novca poreznih obveznika", rekao je.

"Ako se Rim odluči za neku potrošnju, Nizozemska i Njemačka ne mogu biti za to odgovorne. Kada bi to bilo tako, tada bi Nizozemci i Nijemci trebali također moći glasovati na talijanskim parlamentarnim izborima", dodao je.

Sud bi presudu trebao objaviti u travnju ili slučaj proslijediti Europskom sudu pravde (ECJ) u Luxembourgu.

Di Fabio smatra da Ustavni sud program vjerojatno neće u cijelosti odbaciti, što bi izazvalo "bunu u Europi".

Sud tehnički nema ovlasti nad Europskom središnjom bankom. No, po pisanju Financial Timesa, mogao bi zatražiti da njemačka vlada, parlament ili središnja banka - tijela za koja je nadležan - postupaju na način koji bi zapravo blokirao provedbu tog mehanizma u praksi ili nametnuti neka druga ograničenja koja bi imala sličan učinak.

Sud bi mogao, primjerice, zatražiti da njemačke vlasti inzistiraju da se intervencija ECB-a unaprijed ograniči ili da za nju bude potrebno odobrenje Bundestaga. Sud ima prostora za to jer je ECB-ov program izravne kupnje državnih obveznica ograničen na zemlje koje sklope program prilagodbe s Europskim stabilizacijskim mehanizmom, a ti su programi podložni nacionalnom vetu.

Sud do sada nije posve odbacio nijednu mjeru za borbu protiv krize u eurozoni, ali je povećao nadzorne ovlasti njemačkog parlamenta. Radikalna odluka u ovom slučaju mogla bi ponovno razbuktati krizu, navodi Reuters.

Tagovi: Njemačka, Ustavni sud Njemačke, euroobveznice, njemačke obveznice, ECB, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE