GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću

Njemački izvoz plastičnog otpada prepolovljen u prošlom desetljeću
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka je posljednjih godina izvezla značajno manje plastičnog otpada u inozemstvo, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Njemačka je posljednjih godina izvezla značajno manje plastičnog otpada u inozemstvo, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Prošle je godine izvezeno oko 745.100 tona plastičnog otpada, što znači da je u zadnjih 10 godina ta količina pala za 51 posto, pokazuju podaci.

"Jedan od razloga za to su uvozna ograničenja koja su neke azijske zemlje uvele za plastični otpad", objasnio je ured.

U 2012. godini, primjerice, iz Njemačke je izvezeno oko 1,5 milijuna tona. U odnosu na prethodnu 2021. godinu zabilježen je pad od 9%.

Savezni ured objavio je te podatke u povodu nadolazećeg Svjetskog dana oceana u četvrtak. Prema procjenama, oko 270.000 tona otpada pluta svjetskim oceanima.

Prema Statističkom uredu, najviše plastičnog otpada prošle je godine izvezeno u Nizozemsku. S gotovo 153.300 tona, 21% cjelokupnog izvezenog plastičnog otpada otišlo je u susjednu državu, koja s lukom u Rotterdamu ima važno prekrcajno mjesto za pomorski promet.

Druga i treća najveća izvozna zemlja bile su Turska (oko 92.400 tona) i Poljska (oko 81.800 tona).

U usporedbi na razini EU-a, Njemačka je najveći izvoznik plastičnog otpada. Međutim, jaz u odnosu na druge zemlje znatno se smanjio u odnosu na prethodne godine.

Ujedinjeni narodi pregovaraju o međunarodnom sporazumu o plastici. Do 2024. treba se izraditi konvencija u kojoj će se utvrditi obvezujuća pravila i mjere za cijeli životni ciklus plastike.

Tagovi: plastika, plastični otpad, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE