GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka razmatra izmjene zakona nakon debakla s Wirecardom

Njemačka razmatra izmjene zakona nakon debakla s Wirecardom
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada planira reformirati zakone o financijskim izvješćima nakon urušavanja financijsko-tehnološke kompanije Wirecarda, kojoj je iz bilance nestalo 1,9 milijardi eura.

"Kompetentan, učinkovit i djelotvoran postupak financijskog izvještavanja važan je kako bi se osiguralo funkcionalno i transparentno tržište kapitala", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva pravosuđa. Dodao je kako to ministarstvo surađuje s ministarstvom financija na procjeni opsega potrebnih reformi.

Wirecard je pokrenuo stečajni postupak nakon što je utvrđeno da mu nedostaju potvrde o depozitima ukupne vrijednosti 1,9 milijardi eura, zbog čega su dionice kompanije ekstremno pale. Novac je trebao biti na računima u jugoistočnoj Aziji, za koje se sada smatra da nisu ni postojali.

Njemački Panel za kontrolu standarda financijskog izvještavanja (DPR) provjerava ispunjavanje standarda u financijskim izvješćima u ime države.

Nakon skandala s Wirecardom regulatorne reforme najavio je i Deutsche Boerse, koji vodi burzu DAX s 30 vodećih njemačkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

"Povjerenje u tržište kapitala nedvojbeno je pretrpjelo težak udarac tijekom zadnjih nekoliko dana. Naša je zadaća kao operatera tržišta između ostalog i jačanje povjerenja na tržištu kapitala", priopćio je operator u ponedjeljak, obećavajući "dubinski pregled i reviziju" pravila i propisa.

Wirecard je uvršten u indeks DAX u rujnu 2018. godine. Sastav indeksa analiza se svaka tri mjeseca. Sljedeća je revizija na rasporedu u rujnu.

Njemačka financijsko-tehnološka kompanija Wirecard proglasila je prošli tjedan stečaj nakon što je iz njezine bilance netragom nestalo 1,9 milijardi eura, a nova uprava odlučila je podnijeti zahtjev na sudu u Muenchenu zbog prijetnje insolventnosti i prekomjerne zaduženosti.

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Njegov uspon protumačen je kao prodor financijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je dotada bio rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura a danas je postao prva tvrtka uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je krivotvorio podatke i manipulirao tržištem.

Iz ureda su u međuvremenu poručili da će razmotriti i druga moguća kaznena djela.

I prije objave vijesti o stečaju frankfurtska burza obustavila je trgovinu Wirecardovim dioniacama koje su od prošlotjedne objave revizorskog izvješća oslabile više od 90 posto.

Tagovi: Njemačka, Wirecard, Commerzbank, Deutsche Bank, revizori, poslovno izvještavanje, Deutsche Boerse
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE