GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka posustaje, njezin izvoz temelji se na tuđim dugovima

Njemačka posustaje, njezin izvoz temelji se na tuđim dugovima
SPOJENE POSUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2012 / 20:57
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Europski statistički ured objavio je gospodarske podatke za drugi kvartal ove godine. Gospodarstvo Europe je "opalo" za 0,2%. Njemačka se još "drži" i bilježi rast, ali i u toj zemlji ubrzano se širi pesimizam.

Nakon što je gospodarstvo Europske unije u prvom kvartalu još bilo negdje oko nule, u drugom kvartalu se u prosjeku volumen gospodarske proizvodnje polako počeo smanjivati. Još ima svijetlih točaka - na primjer Nizozemska, Austrija i Njemačka još uvijek bilježe rast. Jörg Krämeru, ekonomistu Commerzbanke se ipak čini kako su "ovo možda posljednje dobre vijesti koje ćemo čuti o njemačkom gospodarstvu".

Jer kada je riječ o Europskoj uniji, to je i tehnički već na pragu recesije - dakle da se u dva uzastopna razdoblja bilježi pad BDP-a. I u Njemačkoj zamah posustaje: u prvom kvartalu je rast iznosio 0,5%, a u drugom još samo 0,3%. To je zapravo bolje nego što se očekivalo - stručnjaci su Njemačkoj već u ovom kvartalu najavljivali desetinku postotka manji rast. Ali mnogi gospodarski pokazatelji ukazuju kako se i ovdje poduzeća spremaju na loša vremena: već drugi kvartal se naručuje manje strojeva, vozila i druge opreme za proizvodnju, a i raspoloženje među direktorima se ovog kolovoza naglo spustilo na najnižu točku od ožujka 2010.

"Njemačko čudo" - kako već zovu izdržljivost ovdašnjeg gospodarstva da prkosi nevoljama eurozone, zapravo ima veoma jednostavan razlog: njen tradicionalno snažan izvoz. Zato se ova zemlja nalazi u gotovo apsurdnoj situaciji da njenom gospodarstvu ide sve bolje, što lošije ide euru. Zbog nevolja koje već pogađaju i gospodarstvo Kine, Njemačka je na najboljem putu da opet povrati mjesto svjetskog prvaka u izvozu.

Ali to neće dugo potrajati, jer makar izvoz u zemlje izvan Europe raste, tržište Unije je ipak najvažnije za gospodarstvo Njemačke - pogotovo jer se vidi i zahlađenje u svjetskim gospodarstvima, smatra Jörg Krämer. A u Europi izvoz pada, čak je i "drugi krak" europskog motora - Francuska zabilježila pad BDP-a, uz stopu nezaposlenosti od 10% kakva nije u posljednjih 13 godina. Gospodarstvo Italije se smanjilo za 0,7%, Belgije za 0,6%... Aline Schuiling, ekonomistica ABN AMRO ne vidi baš ništa što bi moglo donijeti preokret u Europi-

"Ono što vidimo je opasna mješavina smanjivanja budžeta, visokih kamatnih stopa za zemlje na rubu Europe i uvjerljivog povećanja zaduživanja."

Što je još opasnije za Njemačku, taj njen izvoz se uvelike zasniva - na tuđim dugovima! Zato ekonomist Gustav Horn govori o "iluziji blagostanja" koje vlada u Njemačkoj i kako tu ne može biti riječi o stanju kakvo će vječito trajati. U svakom slučaju, ekonomski stručnjaci poput Krämera iz Commerzbanke smatraju kako će se već u slijedećem kvartalu gospodarstvo Njemačke priključiti općem raspoloženju u Europskoj uniji i "pasti" ispod nule.

Zapravo, čak i ekonomisti su pomalo iznenađeni iznenadnom "lakomislenošću" koja se još uvijek drži u Njemačkoj. Naime, dok su donedavno bili među najštedljivijim nacijama na svijetu, već u krizi 2009. su loše vijesti iz banakarskog sektora dočekali - potrošnjom i na taj način razmjerno "glatko" izašli iz nevolja. I trenutno se stanje čini gotovo stabilnim: prihodi zaposlenih rastu, inflacija je niska, a tržište rada je stabilno. Štoviše, sa stopom nezaposlenosti od 5,4% je Njemačka na istom položaju kao jedan Luksemburg - bolje je još samo u Nizozemskoj i Austriji.

Tagovi: Njemačka, eurozona, izvoz, Eurostat, Francuska, Jörg Krämer, Commerzbank
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se vrlo nestabilno djelomice zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećeg zaredom, nakon što je američka središnja banka poručila da će uskoro početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE