GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Dramatično poskupjeli šećer, brašno i sir

Njemačka: Dramatično poskupjeli šećer, brašno i sir
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2023 / 08:04
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Čini se da je vrhunac inflacije u Njemačkoj prošao. S druge strane, potrošači nekih namirnica, primjerice brašna, šećera, polutvrdog sira i krumpira, sada moraju plaćati znatno više nego donedavno.

Krajem prošle godine ti su proizvodi ponovno poskupjeli. Šećer je u rujnu bio skuplji samo 1,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine. U listopadu je cijena jako porasla - 42 posto - a u prosincu čak 63 posto. Slično je i s brašnom, krumpirom i sirom.

Trgovci uglavnom kupuju od proizvođača na temelju privremenih ugovora koji traju šest mjeseci ili godinu dana, rekao je Udo Hemmerling (Hemmerling) iz udruge poljoprivrednika.

“Zato poskupljenja brašna i šećera u trgovinama stižu kasnije”, objasnio je Hemmerling. Dobra vijest je da će neke cijene ostati uglavnom iste do ljeta.

Međutim, drugi predmeti kao što je maslac dogovaraju se svaki mjesec. Ni za krumpir u pravilu nema dugoročnih ugovora. Ovdje je za snažan rast cijena kriva slaba žetva.

Situacija sa šećerom je nešto kompliciranija. Ondje cijene mogu varirati ako trgovine kupuju više na spot tržištu, rekao je Günter Tissen, direktor Udruge industrije šećera.

"Možemo pokriti veliku većinu naših potreba za šećerom u Njemačkoj iz domaće poljoprivrede", rekao je Thiessen. A cijene su obično podložne dugoročnim ugovorima. Međutim, odluka o cijeni koju potrošači u konačnici moraju platiti ostaje na trgovcu.

Tagovi: njemačka ekonomija, poskupljenja u Njemačkoj, brašno, šećer, inflacija u Njemačkoj
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE