GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija, evo zašto

Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija, evo zašto
MOĆ I KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 12:06
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Investitori na globalnim tržištima trenutno pokušavaju odgovoriti na dva pitanja: kako i kada će se zaustaviti ekonomski zastoj i kako će se svijet promijeniti kad se gospodarstva ponovno otvore?

Odgovor na posljednje pitanje vjerojatno uključuje lokaliziranje lanaca opskrbe i usvajanje zakona koji nastoji smanjiti moralni rizik u tvrtkama, što bi moglo rezultirati potencijalnim zakonskim ograničenjima kupnje vlastitih dionica itd.

Zbog negativnih učinaka pandemije Covid-19, Njemačka će osnovati krizni fond vrijedan 500 milijardi eura za financiranje ključnih industrija. Ovaj korak možda ide ruku pod ruku sa željom Njemačke da više lokalizira lance opskrbe iz Kine u EU, dodatno poboljšavajući njemački politički utjecaj, pišu analitičari ljubljanske Ilirike. Slično tome, i SAD mogu to učiniti, što znači da sa završetkom krize možemo očekivati uspostavljanje lokalizacije opskrbnih lanaca u određenim industrijama u kojima se mogu uspostaviti tri ili četiri globalna centra.

Što se tiče postupnog otvaranja, posljednjih dana nude se znakovi da je širenje virusa pod nadzorom, posebno u dijelovima Europe. Ipak, vjerojatno smo još uvijek nekoliko tjedana udaljeni od ukidanja ograničenja. Međutim, pitanje kada će se ograničenja početi uklanjati u mnogočemu je manje važno od pitanja kako će se ograničenja na kraju ukloniti.

Prednost će se dati prevenciji drugog vala virusa koji bi mogao dotući zdravstvene sustave. Jedan od načina je otvaranje prema regijama, prema lokalnim stopama zaraze, a drugi pristup bi bio otvaranje postupno u različitim sektorima gospodarstva. U početku su to glavni sektori ekonomije u kojima je ljudski kontakt više ograničen.

U ovom bi se modelu prva otvorila proizvodnja, građevinarstvo i logistika. Potonji bi bili restorani, turizam i škole, a međunarodna putovanja za većinu bi ostala onemogućena do daljnjeg.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, logistika, lanci opskrbe, kineska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE