GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija, evo zašto

Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija, evo zašto
MOĆ I KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 12:06
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Investitori na globalnim tržištima trenutno pokušavaju odgovoriti na dva pitanja: kako i kada će se zaustaviti ekonomski zastoj i kako će se svijet promijeniti kad se gospodarstva ponovno otvore?

Odgovor na posljednje pitanje vjerojatno uključuje lokaliziranje lanaca opskrbe i usvajanje zakona koji nastoji smanjiti moralni rizik u tvrtkama, što bi moglo rezultirati potencijalnim zakonskim ograničenjima kupnje vlastitih dionica itd.

Zbog negativnih učinaka pandemije Covid-19, Njemačka će osnovati krizni fond vrijedan 500 milijardi eura za financiranje ključnih industrija. Ovaj korak možda ide ruku pod ruku sa željom Njemačke da više lokalizira lance opskrbe iz Kine u EU, dodatno poboljšavajući njemački politički utjecaj, pišu analitičari ljubljanske Ilirike. Slično tome, i SAD mogu to učiniti, što znači da sa završetkom krize možemo očekivati uspostavljanje lokalizacije opskrbnih lanaca u određenim industrijama u kojima se mogu uspostaviti tri ili četiri globalna centra.

Što se tiče postupnog otvaranja, posljednjih dana nude se znakovi da je širenje virusa pod nadzorom, posebno u dijelovima Europe. Ipak, vjerojatno smo još uvijek nekoliko tjedana udaljeni od ukidanja ograničenja. Međutim, pitanje kada će se ograničenja početi uklanjati u mnogočemu je manje važno od pitanja kako će se ograničenja na kraju ukloniti.

Prednost će se dati prevenciji drugog vala virusa koji bi mogao dotući zdravstvene sustave. Jedan od načina je otvaranje prema regijama, prema lokalnim stopama zaraze, a drugi pristup bi bio otvaranje postupno u različitim sektorima gospodarstva. U početku su to glavni sektori ekonomije u kojima je ljudski kontakt više ograničen.

U ovom bi se modelu prva otvorila proizvodnja, građevinarstvo i logistika. Potonji bi bili restorani, turizam i škole, a međunarodna putovanja za većinu bi ostala onemogućena do daljnjeg.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, logistika, lanci opskrbe, kineska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza ima odobrenje za stjecanje do 30% udjela u Makedonskoj borzi
DOKUP
Zagrebačka burza ima odobrenje za stjecanje do 30% udjela u Makedonskoj borzi
ZAGREB - Zagrebačka burza (ZSE) priopćila je da posjeduje 476 dionica što je 17,05% udjela u njenoj vršnjakinji u Sjevernoj Makedoniji, Makedonskoj borzi (MSE), nakon što je u petak stekla još 199 redovnih dionica, što predstavlja 7,13% njenog temeljnog kapitala.
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE