GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz investicija na Brijunima

Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 08:03
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Nakon što je u srpnju 2020. godine potpisan ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova, ukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna (plus PDV), između Javne ustanove Nacionalni park Brijuni te izvođača radova tvrtke Hedom iz Zagreba započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.

Konkretno, radovi na Malom Brijunu izvode se na sedam građevina ukupne površine od 863 četvorna metra, odnosno pojedinačnih površina od 59 do 195 četvornih metara.

Četiri građevine postat će spavaonice koje će imati ukupno 17 soba hostelskog tipa s krevetima na kat. Dio jedne od tih građevina bit će info punkt, a u preostalima će biti smještena kuhinja s ugostiteljskim objektom, spremište i prostor za domara, piše Glas Istre.

Od sedam građevina, šest se financira u sklopu projekta "Novo ruho Brijuna", dok objekt domara financira Javna ustanova iz vlastitih sredstava. Posljednji korak u potpunoj revitalizaciji Malog Brijuna očekuje se krajem ove godine, opremanjem i unutarnjim uređenjem objekata, za što je projektom predviđeno ukupno 1,2 milijuna kuna (plus PDV).

Radovi su započeli u srpnju 2020. godine. S obzirom da je lokacija zaštićena kao kulturno dobro u sklopu Kulturnog krajolika otočja Brijuni upisanog u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih kulturnih dobara, provedbu građevinsko-obrtničkih radova, putem komunikacije i terenskih očevida, pratili su službenici Konzervatorskog odjela u Puli Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, dok su arheološki nadzor provodili stručnjaci Parka.

Obnovljene građevine na Malom Brijunu, nekadašnje vojne spavaonice, imat će prvenstveno edukacijsko-istraživačku namjenu, za smještaj predškolskih i školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika, znanstvenika, kao i za sve one koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe. Istra će time dobiti adekvatnu lokaciju za škole u prirodi, kao i za kulturne programe, istraživanja i radionice, a Nacionalni park Brijuni otvara se novim tržištima i ciljnim skupinama. Nakon rekonstrukcije objekata planirana su nova zapošljavanja, a uređenje ovog područja pridonijet će značajnom proširenju ponude Nacionalnog parka Brijuni.

- Radi se o vrijednoj novoj priči jer stavljamo u funkciju još jedan otok koji će u narednim razdobljima imati znanstveno-edukativnu funkciju, s mogućnošću dužih boravaka stručnjaka obrazovnih ustanova iz cijelog svijeta, koji će ovdje moći održavati svoje radionice, istraživanja i konferencije. Organizirat će se i smještaj umjetničkih družina te svih ostalih partnera NP Brijuni kao što su različite skupine studenata, učenika i mladeži. Najviše me raduje što ćemo imati edukativne programe škola u prirodi, za mlađe dobne skupine gdje ćemo im moći pružiti višednevnu edukaciju. Ovdje neće biti klasični smještajni kapaciteti komercijalnog smještaja za odmor jer će znanstvenici dolaziti na ovaj otok kako bi radili i istraživali. Budući da Mali Brijun ima kulturni i prirodni sadržaj, uz dolazak znanstvenika, ipak očekujemo i turističke posjete, rekao je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marno Milotić.

Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Brijuni priprema i fazu II uređenja uvale Sv. Mikula na Malom Brijunu kojom će se dodatno urediti i valorizirati okućnice sedam obnovljenih objekata te povezati edukativnom šetnicom.

Dostupnost novih sadržaja i realizaciju novih programa omogućit će aluminijski putnički brod pogonjen diesel-električnom propulzijom, katamaranskog tipa, kapaciteta 150 putnika, koji je u lipnju porinut u Tehnomont Brodogradilištu Pula i čija se isporuka očekuje u rujnu, a povezivat će Mali Brijun s kopnom.

Revitalizacija Malog Brijuna i gradnja broda dio su aktivnosti projekta "Novo ruho Brijuna" sufinanciranog u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Novo ruho Brijuna" jedan je od projekata nacionalnih parkova i parkova prirode koji je uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode# i u aktivnoj je provedbi od listopada 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalnih 41,7 milijuna kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 32,1 milijun kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurava 85 posto, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15 posto sredstava.

Tagovi: Brijuni, Mali Brijun, Hotel Istra, tvrtka Hedom, Marno Milotić, depandansa Neptun, Novo ruho Brijuna, Nacionalni park Brijuni, hrvatski turizam, Maša Mihelić
PROČITAJ I OVO
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE