GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nisu plaćali: Iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica

Nisu plaćali: Iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica
BRISANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica, piše u srijedu Večernji list.

Nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenulo s postupkom sređivanja podataka u Upisniku plovila u sklopu čega je provedeno brisanje ukupno 21.814 plovnih objekata, u Ministarstvu kažu da nastavljaju s aktivnostima vezanim za sređivanje podataka u Upisniku brodova RH.

Tako će se, najavljuju, u listopadu ove godine donijeti rješenja o brisanju iz Upisnika brodova RH onih jahti i brodica čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine zaredom, odnosno za 2019. i 2020.

Riječ je o popisu više od 10.000 jahti i brodica za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe na dan 15. kolovoza 2021. godine.

U Ministarstvu objašnjavaju da je Upisnik brodova uspostavljen kao jedinstveno mjesto za upis svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Time se napustio sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisan je niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i njihovim vlasnicima.

Svi vlasnici plovila podatke mogu pronaći na web-stranici Ministarstva gdje se nalazi elektronička oglasna ploča Upisnika brodova te na početnoj stranici elektroničke javne usluge e-Plovilo, dok je charter kompanijama dostupan unutar aplikacije e-Nautika.

Obavijesti o mogućim brisanjima bit će upućene i svim lučkim upravama, kao i ovlaštenicima koncesija u lukama nautičkog turizma u kojima vlasnici nekih plovila imaju sklopljene ugovore o vezu. Iznos neplaćenih naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknada za upotrebu pomorskog dobra za ove dvije godine prelazi pet milijuna kuna, donosi Večernji list.

Tagovi: naknada za sigurnost plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, plovila, jahte, brodice
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE