GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa od Termi Zagreb: U zagrebačkom Blatu gradit će se tehnološki park

Ništa od Termi Zagreb: U zagrebačkom Blatu gradit će se tehnološki park
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2012 / 17:46
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Ovih je dana konačno i Grad objavio da diže ruke od Termi Zagreb, pompozno najavljivanog projekta na čije su planiranje od 2008. utrošeni milijuni.

Konkretno, prema izvještaju dostavljenom Fini, od 6. travnja 2009. do 31. prosinca 2010. samo za plaće direktorice Termi d.o.o. Saše Mesić i još jednog člana Uprave Ine te troškove poslovanja tvrtke izdvojena je 1,469.351 kuna. Za projekt koji će očito ostati mrtvo slovo na papiru, budući da je gradska uprava odustala od termi i na prostoru u Blatu najavljuje gradnju tehnološkog parka, zagrebačke Silicijske doline. Konačno, svjedočenje Zsolta Hernadija u postupku INA-MOL krajem studenoga prošle godine u Budimpešti moglo bi otkriti i političku dimenziju projekta Termi.

Naime, Mađari su nakon preuzimanja Ine u više navrata pokušavali smijeniti Tomislava Dragičevića, predsjednika Uprave Ine, ali se on godinama održavao na poziciji zahvaljujući intervencijama bivšeg predsjednika Mesića i bliskog prijatelja kod premijera Sanadera. Hernadi je otkrio kojim je političkim pritiscima mađarska kompanija bila izložena nakon preuzimanja Ine da na njezinu čelu ostavi Dragičevića. No, kad su 2009. postali i većinski vlasnici, uspjeli su provesti svoju namjeru jer se Dragičević nije uklapao u njihov način vođenja kompanije.

Smijenili su ga i isplatili mu čak 6,8 milijuna kuna otpremnine, ali je Dragičević sve do 2011. ostao u Nadzornom odboru. Već prilikom pregovora o preuzimanju većinskog paketa osim plinskog biznisa Mađari su tražili i da se termalni biznis izdvoji iz Ine jer ga nisu smatrali bitnim i perspektivnim. Je li zapošljavanjem Saše Mesić Tomislav Dragičević vratio uslugu Stjepanu Mesiću za njegovo zauzimanje da ostane na čelu hrvatske naftne kompanije? Iz Hernadijeva svjedočenja, ali i neslužbenih informacija iz vodstva Ine, to je jedino objašnjenje zašto je Ina angažirala Sašu Mesić u projektu koji se nije maknuo dalje od maglovite studije.

- Zar je moja plaća najbitnija stvar u ovoj državi?! Ona je manja nego plaća u Holdingu, a iznos je ionako odredila Ina, suosnivač tvrtke - temperamentno mi je prije nekoliko tjedana objasnila Saša Mesić, direktorica Termi Zagreb, dajući do znanja da smo joj praktički banuli u ured. A njezina je plaća, prema izvorima iz Ine, koja je suosnivač tvrtke Terme Zagreb, oko 20.000 kuna neto.

- Birali ste broj koji se ne koristi. Oprostite, ali tu tvrtku nemamo registriranu u telefonskom imeniku - pokušali smo doći do nekih brojeva Termi Zagreb, tvrtke koja bi trebala pripremiti projekt budućih termi u Blatu. I zaputili smo se u Barčićevu 9, gdje je sada sjedište tvrtke.

Saša Mesić nas pušta u ured, napominjući kako za svaki razgovor moramo dobiti odobrenje korporativnih komunikacija.

Pa je naš razgovor vrlo brzo završio. Kći bivšeg predsjednika i dalje je u tihom ratu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Grad Zagreb kao osnivač tvrtke i osnivač koji je u ulog dao zemljište nije uplatio svoje obveze, ali ipak gradske službe surađuju. Terme Zagreb ušle su u strateške gradske projekte, a Saša Mesić ispraćajući nas kaže kako su toplice u Blatu, o kojima se priča već četrdesetak godina, “termalni zlatni rudnik”.

- Da je bilo više koordinacije, Arena se mogla grijati vodom iz Blata jer je njezina temperatura 80 Celzijevih stupnjeva te se, prema istraživanjima stručnjaka, ni nakon 30 godina eksploatacije neće promijeniti. Napravili smo studiju prema kojoj bi se uz terme sagradio i hotel s četiri zvjezdice, spa i wellness centri. S tom vodom koja se može koristiti i za hlađenje mogli bismo napraviti i skijašku stazu koju bi u vrijeme kad drugdje nema snijega vrhunski skijaši mogli koristiti za treninge ljeti - ostrašćeno mi priča geologinja.

S Bandićem je, kažu izvori Jutarnjeg, i dalje na ratnoj nozi, od osnivanja Termi. Gradonačelnik je od Mirka Heraka, čelnika Gradskog kontrolnog ureda, tražio izvješće o poslovanju. No kad su gradski kontrolori došli, vidjeli su da je Saša Mesić sve izvještaje dostavila nadležnim gradskim službama. Ali, osim Saše Mesić, koja je svojedobno rekla da se Bandić okrenuo protiv nje nakon što ga njezin otac Stjepan nije podržao u predsjedničkoj kampanji, sporan je bio i sada već bivši član Uprave Dragan Vučić, kojeg je imenovao Grad kao suosnivač tvrtke. Naime, Vučić je bio predsjednik SDP-ova odbora na Peščenici koji je isključio Milana Bandića iz stranke. I tako je projekt termi u gradskom predgrađu Blato, koji bi prema tvrdnji Saše Mesić mogao gradu uštedjeti milijune i biti profitabilan, praktički i doslovce u blatu. Određenih pomaka ima, poput nekih studija i gradskih planova, no od konkretnih projekata zasad nema ništa. Uostalom, na mjestu gdje bi trebale niknuti zagrebačke toplice najprije treba riješiti imovinsko-pravne odnose.

U međuvremenu Državni inspektorat u Termama je proveo inspekcijski nadzor zbog povrede propisa o radnim odnosima tijekom 2009. i 2010. Pokazalo se da su prijave neutemeljene, no Državnom inspektoratu početkom 2010. stiže nova prijava, da Saša Mesić zapošljava radnike na neodređeno vrijeme bez potpisa drugog člana Uprave i da kasni s prijavama za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Inspektor je kaznio Terme Zagreb sa 75.000 kuna te Sašu Mesić i drugog člana Uprave, koji nije ni htio potpisati suglasnost za zapošljavanje, sa po 9000 kuna. U odgovoru glavnog inspektora Roberta Markta ne piše je li sudski nalog i proveden.

www.jutarnji.hr

Tagovi: Terme Zagreb, Saša Mesić, Ina, MOL, Stipe Mesić, Milan Bandić, Zsolt Hernadi, Tomislav Dragičević, tehnološki park, Silicijska dolina
PROČITAJ I OVO
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
POSEBAN GOST
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
PULA - Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon Adelson, poslovni čovjek koji je, po posljednjem popisu "Forbesa", 28. najbogatiji čovjek na svijetu.
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
CLOSING BELL ZSE
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Prvi trgovinski dan nakon parlamentarnih izbora donio je katastrofalan promet i različite predznake indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE