GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa od ideje o zapljeni sumnjivo stečene imovine

Ništa od ideje o zapljeni sumnjivo stečene imovine
PRAVNA DRŽAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2015 / 10:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je predlagala da se sumnjivcima oduzme sva imovina čije porijeklo nisu dokazali, i ako su oslobođeni.

Čim se pokrene kazneni postupak i blokira imovina osumnjičenoga za kazneno djelo, pokretala bi se i građanska parnica u kojoj bi mu se oduzeo sav imetak kojemu ne bi mogao dokazati legalno porijeklo. Ako bi sumnjivac na kraju bio oslobođen u kaznenom postupku, imovina čije porijeklo nije dokazao ne bi mu se vratila, nego bi ostala u vlasništvu držav, piše Jutarnji list.

Takvim je propisom Ministarstvo pravosuđa namjeravalo doskočiti problemima koji se javljaju u praksi kada treba oduzeti imovinu stečenu kaznenim djelom. Sudovi su učinkoviti na početku, kada se imovina blokira, no kada je treba oduzeti, stvari funkcioniraju puno teže. Posebno ako je imetak u međuvremenu prebačen na nekog drugog, bilo da se radi o članovima obitelji, suprugama, djeci, roditeljima ili prijateljima.

Prvi slučaj takozvanog proširenog oduzimanja imovinske koristi koji predviđa Zakon o kaznenom postupku dosuđen je 2009. godine u takozvanom slučaju Dubai. Radilo se o postupku protiv bivšeg voditelja Porezne ispostave Zagreb - Centar Zdravku Markaču i još dvojice poreznika koji su osuđeni zbog korupcije. U trenutku presude poreznik Markač i njegova majka (inače tekstilna radnica u mirovini) imali su u vlasništvu zemljišta, stanove, jahtu, poslovnu halu u Lučkom i drugu imovinu procijenjenu na 5,7 milijuna kuna.

Primjenjujući zakonsku odredbu o proširenom oduzimanju imovinske koristi, a to je da se oduzima sve za što se ne može dokazati legalno porijeklo (makar glasilo i na nekoga drugoga), sud im je oduzeo imovinu vrijednu 3,6 milijuna kuna. Vrhovni sud je, međutim, tu presudu ukinuo jer tijekom postupka (doduše, zbog bolesti) nije saslušana Markačeva majka.

Drugi poznati slučaj neuspješnog oduzimanja imovine je onaj Vladimira Zagorca, osuđenog 2009. u aferi dragulji. Njemu država do danas ne uspijeva ovršiti stan u središtu Zagreba koji je darovao maloljetnoj djeci. Tu je situacija vrlo složena. Država nakon presude nastoji provesti ovrhu. S druge strane, djeca, koju zastupa majka, su vlasnici, ali ne mogu upisati vlasništvo, a s treće strane djeca (majka u njihovo ime) zbog toga tuže državu.

Glavni izvor problema koji nastaju kada valja oduzeti imovinu u Ministarstvu pravosuđa vide u tome što bi se tim postupcima trebali baviti kazneni suci, a riječ je o pravnim pitanjima u kojima su vješti pravnici specijalizirani za građanske postupke.

Zato je i bila ideja da se oduzimanje imovine potpuno prenese u građanski postupak.

Odredilo bi se koja je donja granica nezakonite imovinske koristi za koju bi se nakon blokade išlo u parnicu, naveo bi se katalog kaznenih djela za koja bi to pravilo vrijedilo (a to bi bila korupcija i organizirani kriminal) te proveo postupak oduzimanja po kriteriju da državi ide sve za što se ne može dokazati legalno podrijetlo bez obzira na ishod kaznenog postupka.

Prednost takvog rješenja u Ministarstvu pravosuđa vide već u samoj naravi civilnog suđenja, u kojem su glavni dokaz dokumenti, dakle, papirnati tragovi, a ne priznanja i svjedočenja kao u kazenim postupcima.

Slično rješenje za oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom postoji u Sloveniji, a na tragu njega je i Irska.

No, uz činjenicu da takvo rješenje nije naišlo na podršku među onima koji bi ga morali primjenjivati u praksi, sudaca, pa i državnih odvjetnika, od njega se odustalo i zbog slovenskog iskustva.

Naime, njihov zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine je na ocjeni ustavnosti, a još se ne zna hoće li dobiti zeleno ili crveno svjetlo. Hrvatska je za sada odustala od radikalnog rješenja i uvest će se samo nekoliko korekcija u Zakon o kaznenom postupku.

Tagovi: zapljena sumnjivo stečene imovine, Željko Markač, Vladimir Zagorec, Orsat Miljenić
PROČITAJ I OVO
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
ANALIZA
Nijemci raspoloženi za putovanja; preferiraju bliža odredišta
BERLIN - Trendovi putovanja u 2021. nisu se bitno promijenili te kao i u 2020. ovise o mogućnostima koje 'pružaju' protupandemijske mjere, no zanimanja za odmore ima, u čemu putnici preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, pokazuje uz ostalo nova analiza o putovanjima njemačkog instituta FUR o kojoj su izvijestili u utorak.
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
ŠIRENJE
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
LJUBLJANA - GoCrypto, platforma za platni promet koju je stvorila slovenska kompanija Eligma, stekla je prve korisnike na Tajlandu, objavila je kompanija u blogu.
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE