GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikolić: Nije moguće birati između EU i Kosova

Nikolić: Nije moguće birati između EU i Kosova
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2013 / 23:08
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Neka rešenja za Kosovo mogu ozbiljno da ugroze nastavak evrointegracija, ali Srbija treba da teži ostvarivanju i jednog i drugog cilja, kaže predsednik Nikolić.

On je, gostujući u emisiji Između dve vatre, izjavio da nije moguće birati između Evrope i Kosova.

Ako bismo prihvatili da se odreknemo EU niko nam ne garantuje da nećemo i dalje pregovarati sa Albancima ili da će KiM ostati deo Srbije, ali ta dva pitanja su povezana, kaže Nikolić.

"Ako Albanci izvuku na sto samo svoj Ustav i zakone, ako za takav stav imaju podršku Evropske komisije ili Saveta EU, onda nas tamo neko ne očekuje", kaže Nikolić.

On je dodao da kad Priština iznese predlog "niko ne pita šta vam to znači". "Kad mi kažemo da srpska zajednica treba da upravlja sudstvom u okviru svoje zajednice, policijom u okviru zajednice, onda se Dačić nađe pred pitanjem: šta vam to znači. Mi ćemo do cetvrtka biti spremni da svako pitanje, svaku oblast u kojoj želimo da srpska zajednica odlučuje, sve to da konkretizujemo", kazao je Nikolić o onome što je danas dogovoreno na sastanku državnog vrha.

Upitan šta su "crvene linije", predsednik Srbije je pojasnio: "Nikada ne priznati nezavisnost KiM, a u dugom vremenskom periodu da ne dozvolimo na tereitoriji srpske zajednice da se pojavi neka oružana sila. To je plan koji je ustanovila Narodna Skupština Srbije. Zatim da zaista nadležnosti koje pripadaju po zakonima lokalnoj samoupravi pripadnu srpskoj zajednici kako ne bi mogla administracija iz Prištine da obustavi izvršenje tih akata", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je to Ahtisarijev plan on je rekao da "međunarodna zajednica svoje stavove ne bazira na nekom planu, već na stavu velikih država".

„Neki u Evropi podrazumevaju naše odnose kao odnose dva dobra suseda, što Srbija ne može da prihvati. Ni u čemu nismo popustili, ali očigledno da je neko računao da smo priterani uza zid. Srbija nema pravo, posebno onaj koji ide da pregovara, ne može da pogazi Rezoluciju Narodne Skupštine“, rekao je Nikolić i dodao da ako se bude išlo ispod onoga što je njome predviđeno, to mora pred Skupštinu.

„Trenutno su svi oni koji u Srbiji odlučuju, posebno članovi Vlade, predsednik Vlade i prvi potpredsednik, izloženi velikim pritiscima“, kaže Nikolić i dodaje da pritisak prave „mentori nezavisnosti Kosova“.

Unapred znamo da neke diplomatije rade sa državama koje nisu priznale Kosovo i savetuju im da ga priznaju, kaže Nikolić.

„Čak sam pisao nekim državama da prestanu sa tim dok traju pregovori, ali sa Pakistanom to nisam uspeo“.

Sudbina svake vlade zavisi od toga hoće li Srbija otpočeti pregovore sa EU, i pri tom ne mislim na sudbinu vlade kao personalnog rešenja, vec na sudbinu Srbije, kaže predsednik.

On je podvukao da su Srbi sa severa Kosova prvi put Rezolucijom uvršteni u pregovore.

Upitan da li se pomalo sklanja iz čitave priče o pregovorima, Nikolić je rekao:

„Ja mislim da sam ključni čovek u svemu tome, mnogo toga je zasnovano na mojoj pobedi na predsedničkim izborima, i nijednog časa nisam bežao od odgovornosti. Prethodni predsednici su se izvlačili na različite načine - jedan je govorio u Ustavu, drugi se izvlačio preko činovnika, ja sam prvi izašao. Ni jednog časa se ne sklanjam“, rekao je Nikolić.

"Ovaj državni vrh nisu solisti, ovo je orkestar, ovo su ljudi koji su svesni odgovornosti koja je pred njima, svi su osim mene mlađi ljudi, pred kojima je život, koji sebi neće da ostave sramotu. Mi isto mislimo o svemu", rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je poručio da ne bi bilo dobro da postoje pukotine u politici Beograda, jer Srbija od toga ne bi imala nikakve koristi, već samo štete. On kaže da državni vrh sve odluke donosi zajedno, kao i da će sud o njima dati Narodna skupština, ali i građani Srbije.

Nikolić je podsetio da je pre nekoliko godina predlagao referendum o Kosovu, ali da su ga tada neki optuživali da hoće da izbaci Kosovo i Metohiju iz Ustava Srbije.

Predsednik Republike veruje da su građani zbunjeni u vezi sa pregovorima o Kosovu, ali da političari ne smeju da budu zbunjeni. Prema njegovoj oceni, mnogi građani bi voleli da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije, ali bi mnogi voleli i da žive bolje, te da je na vlastima Srbije da učine sve da se da dva interesa usklade što više.

Nikolić je ocenio da neće biti kraja sveta ako sporazum ne bude bio postignut 2. aprila, i ako Srbija ne bi dobila datum početka pregovora sa EU, ali da to ne bi bilo dobro. Predsednik Srbije je ocenio da ako do sporazuma ne dođe u aprilu, da bi novi rok za dogovor bio sigurno godinu dana. On je rekao da, ukoliko nakon 2. aprila ne bude ono što državni vrh Srbije može da dopusti, da je moguće i da će građani birati novog predsednika.

Nikolić veruje da želja Srbije da se dođe do rešenja očigledna i navodi da, kada je Kosovo u pitanju, ne postoji jedna priča za Zapad, a druga za domaću upotrebu.

On je odbacio mogućnost da Kosovo postane “nezavisnije“ za vreme njegovog mandata. Nikolić se zapitao postoji li Srbin koji bi kao predsednik države dozvolio da Kosovo postane članica UN.

Predsednik je podvukao da ni jednog momenta nije spreman da prihvati nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da Srbija ima "dovoljno prijatelja u svetu koji mogu da zaustave formalnu nezavisnost pokrajine".

Nikolić konstatuje da postoji pritisak na neke države da priznaju nezavisnost Kosova, te da je nekoliko država, poput Egipta, promenom rukovodstva došlo do situacije da razmišlja o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Uprkos tome, predsednik Republike podseća da nema suštinske nezavisnosti Kosova bez odluke Saveta bezbednosti UN, a tu je, kako kaže, nemoguće otvoriti vrata Kosovu za članstvo u Svetskoj organizaciji.

Što se tiče iznetog očekivanja nemačkih parlamentaraca da Kosovo postane članica UN, Nikolić poručuje da "oni mogu da očekuju šta god hoće". On je naveo da koliko god da istražuje da li se od Srbije traži priznaje nezavisnosti Kosova - svi mu kažu da se to ne zahteva. Ali istovremeno Nikolić ocenjuje da se kroz neke uslove vidi da se ipak traži neka vrsta priznanja.

Nikolić je naveo i da delegacija koja zastupa Beograd na pregovorima u Briselu jedina misli na Srbe i na jugu i na severu Kosova i Metohije. Nikolić kaže da iz redova političke stranke Marka Jakšića (DSS) već čuje da je izdajnik, ali da svakome poručuje da je interes da se odbrane prava Srba sa Kosova ogroman.

On poručuje da Albanci sa Kosova moraju da shvate da će srpska zajednica u pokrajini imati manje nadležnosti nego Vojvodina.

Osvrćući se na poruku koju je uputio 2008. godine kada je rekao da se neće smiriti dok ne povrati Kosovo u sastav Srbije, Nikolić se zapitao može li on danas, 2013. godine, to da učini?

On podseća da je i Skupština Srbije prepoznala Kosovo kao teritoriju koja ima predsednika, vladu, parlament, Ustav, zakone, policiju i da Srbija na toj teritoriji nikakvom intervencijom, vojnom ili policijskom, ne može da ostvari nikakav rezultat.

No, podseća Nikolić, na toj teritoriji postoji srspka zajednica kojoj treba obezbediti prava kakva Srbija obezbeđuje Albancima. On kaže da kao što je Srbija spremna da Albancima prenese deo nadležnosti, Priština mora da učini to isto tamo gde ne može da uspostavi vlast – tj. da prenese nadležnosti na srpsku zajednicu. Kada bi Evropa to shvatila, Albanci bi to prihvatili, veruje Nikolić.

Ukoliko bi Srbija u aprilu prihvatila neki sporazum koji ne podrazumeva formiranje zajednice srpskih opština, onda bi Marko Jakšić bio u pravu, ocenjuje Nikolić.

Na konstataciju da se rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a da je nekada govorio, kada se bivši predsednik Tadić sa njim rukovao, da se nikada ne bi rukovao sa osobom koja je optužena za teške zločine, Nikolić je rekao da su okolnosti drugačije.

„Ja sam krivac što je u pregovore uključen predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Znate, najlakše je dovesti pregovore do toga da Dačić izgori u tome... Mogao sam da okrenem glavu kad su se svi rukovali...To je bila moja podrška Ivici Dačiću“, kaže predsednik Srbije.

Nikolić je dodao se tom prilikom i obratio Tačiju. „Ja sam ga pitao: jel ti mislis da uradiš nešto na pregovorima ili ništa, ali on nije ništa odgovorio“, otkrio je Nikolić.

Na pitanje otkud on u Vatikanu, kada je poznat kao recenzent dve knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana, predsednik Nikolić je rekao: „To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u jedno drugo vreme, u vreme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova“. On je rekao da je hteo i da se zahvali papi Benediktu XVI što nije priznao Kosovo.

O odlikovanju pape Franje je rekao: "Dok traje moj mandat odlikovaću predsednika svake države koja nije priznala Kosovo“. On je rekao da će odlikovati i svakog uglednog stranca ili ambasadora koji čine mnogo za Srbiju, ili dovode investitore.

Na konstataciju da je više odlikovanja otišlo na istok, liderima zemalja bivšeg SSSR-a, Nikolić je rekao da to nije tačno, da mu budžet ne dozvoljava mnogo odlikovanja, ali da su ordeni otišli i mnogim pojedincima na Zapadu. Kao primer je naveo to da je orden dobio i pisac Peter Handke.

Na pitanje da li će orden pripasti i Ketrin Ešton, on je rekao: "Ukoliko postignemo sporazum tako kako je Skupština Srbije odobrila ili će da odobri, Eštonova će dobiti orden“. Za sada, prema mišljenju predsednika, iz EU nema mnogo kandidata.

Na konstataciju da Srbija ne traži pomoć Rusije po pitanju pregovora, kako je u intervjuu Novostima ocenila akademik Jelena Guskova, Nikolić je rekao da on lično izveštava mnoge države na svetu o onome šta je na stolu, pa da je tako izveštena i Rusija.

Na pitanje zašto je otkazana poseta ruskog ministra odbrane, koji je, kako se u javnosti spekuliše, ocenio da nije dobar trenutak da Srbiju poseti ovih „paklenih dana“, Nikolić je rekao da ne zna ništa o tome.

„Ne znam ništa o tome, nisam do sada bio obavešten da treba da dođe, to je za mene potpuno nova stvar. Ali, reći ću da ni jedan ruski zvaničnik nije otkazao posetu Beogradu. Mi sa ruskom federacijom održavamo izvanredne odnose“.

Upitan šta je razgovarao sa američkim potpredsednikom Bajdenom, Nikolić je kazao: „Razgovarao sam o svemu, odnosima sa SAD, istoriji i budućnosti tih odnosa. Naš razgovor je bio veoma iskren, trajao je duže nego obično, moji i njegovi saradnici su prisustvovali tome, nema tajne“. On je istakao da se taj sastanak završio u pozitivnijoj atmosferi nego što je počeo. Takođe je napomenuo da Bajden nije bio obavešten o toku pregovora, ali da mu je rekao da je SAd zainteresovana da pomogne Srbiji u pronalasku rešenja, zbog toga što su SAD među prvima priznale nezavisnost Kosova.

Nikolić je napomenuo i da je Bajdenu rekao da "Srbija ne deli narode po prijateljskoj osnovi na one koji su priznali nezavisnost Kosova, i one koji to nisu". Ali, Nikolić mu je rekao i da je priznanje SAD pratilo po inerciji i još 50-ak zemalja, koje su odmah zatim Kosovo priznale.

Tagovi: Tomislav Nikolić, Kosovo, Evropska unija, papa Franjo, Vatikan, Joseph Biden, Hashim Thaci, Ivica Dačić, Marko Jakšić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
STAVOVI
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
WASHINGTON - Osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates poručio je da lijek i cjepivo protiv koronavirusa moraju biti dostupni u cijelom svijetu, a ne samo onima koji će ih moći priuštiti.
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
PUSTOŠ
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
DUBROVNIK - Prema podacima sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. srpnja 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE