GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nibens grupa i dalje u blokadi

Nibens grupa i dalje u blokadi
OPTEREĆENI HIPOTEKAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2011 / 08:24
Autor: SEEbiz/Novosti
BEOGRAD - Jedan od probema je upravo to što je imovina jedne firme stavljana pod hipoteku na ime kredita koji je podigla druga firma iz grupacije. I tako ukrug.
BEOGRAD - Preduzeća Nibens grupe, za čiju sudbinu još nema rešenja, i dalje su u blokadi. Ona su opterećena i sa hipotekama "teškim“ više od 100 miliona evra.

Poznato je i da je Milo Đurašković, kao većinski vlasnik grupacije jednom firmom kupovao drugu kroz proces privatizacije, pa su ova preduzeća višestruko „uvezana“.

Devet preduzeća iz ove grupacije bila su, a neka još jesu, opterećena sa ukupno 20 hipoteka, „teških“ 72 miliona evra i još 4,64 milijardi dinara. Jedna od najvećih pojedinačnih hipoteka stavljena je na imovinu PZP Vranje. Uspostavljena je u korist Inteza banke po osnovu kredita koji je PZP Niš podigao u ovoj banci u iznosu od 10 miliona evra.

FIRME DRŽAVNE, OSTAO TERET
Partizanski put i Fabrika maziva Kruševac raskidom ugovora vraćeni su pod okrilje države. Partizanski put je pod teretom hipoteke ostavljen, bez dozvole Agencije za privatizaciju, kao obezbeđenje potraživanja za kredit od tri miliona evra, koji je firma Europark iz Beograda podigla kod Erste banke. FAM je, pak, opterećen sa tri hipoteke, od 9,5 miliona evra, zatim 1,25 milijardi dinara, kao i još milion evra. I ove hipoteke stavljene su bez znanja Agencije za privatizaciju i nisu, na njen zahtev, izbrisane.

Inače, ovo niško preduzeće prethodno je kupilo PZP Vranje za petinu ove vrednosti - 2,05 miliona evra. Agencija za privatizaciju u ovom slučaju nije reagovala, jer je kupcu bilo dozvoljeno da, bez njene saglasnosti, raspolaže imovinom do pet odsto vrednosti.

Najviše hipoteka, ukupno osam, stavljeno je na imovinu firme Budućnost iz Preševa. Hipoteke su upisane u korist niške AIK banke, kao obezbeđenje po kreditima „teškim“ 3,65 milijardi dinara i još milion evra, koji su odobreni za četiri druga preduzeća u grupaciji.

Pošto vlasnik (a to je, u ovom slučaju, PZP Vranje) nije tražio dozvolu od Agencije za privatizaciju za upis ovih hipoteka, a morao je to da učini pošto država još kontroliše ispunjenje privatizacionog ugovora za ovo preševsko preduzeće, naloženo mu je da hipoteke briše, što je naknadno i učinjeno.

Vojvodinaput-Bačkaput, čiji je formalni vlasnik PZP Niš, nad svojom imovinom ima trenutno važeće tri hipoteke, a niti jedna ne služi kao obezbeđenje njenih, već tuđih dugova.

Ove hipoteke upisane su po osnovu ugovora o kreditima i izdavanju bankarske garancije u ukupnom iznosu od 24,2 miliona evra, za PZP Beograd, PZP Kragujevac i ZGOP Novi Sad, a u korist AIK banke, Erste banke i NLB banke.

Hipoteke su uspostavljene u toku pete godine važenja privatizacionog ugovora, pa je bila potrebna dozvola Agencije za privatizaciju. Pošto saglasnosti nije bilo, vlasniku je ostavljen rok za brisanje ovih hipoteka.

Tagovi: nibens grupa, milo đurašković, blokada, hipteka
PROČITAJ I OVO
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
USPJESI
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
PULA - Ukupno je, prema podacima eVisitora, tijekom kolovoza u nautičkom turizmu Istre zabilježeno 5.777 dolazaka i 41.554 noćenja i to su brojke s kojima u tom sektoru jesu i moraju biti zadovoljni premda će u ukupnim rezultatima godine ostati velika rupa.
Prvi koraci po budućem Pelješkom mostu, na gradilištu rekordnih 725 radnika
STRATEŠKI PROJEKT
Prvi koraci po budućem Pelješkom mostu, na gradilištu rekordnih 725 radnika
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta trenutačno je rekordnih 725 radnika, što znači da su radovi na mostu koji će spajati Hrvatsku na vrhuncu i prebačeni u šestu brzinu.
Cargolux pokrenuo direktne teretne letove Shenzhen-Budimpešta
CARGO
Cargolux pokrenuo direktne teretne letove Shenzhen-Budimpešta
BUDIMPEŠTA - Cargolux, jedna od najvećih teretnih avionskih kompanija na svijetu, pokrenula je direktan let na relaciji Shenzhen-Budimpešta.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju da će oporavak biti sporiji od očekivanog
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju da će oporavak biti sporiji od očekivanog
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji pad Wall Streeta jer se ulagači plaše da će oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize biti sporiji nego što se očekivalo.
Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom
LOŠ NIZ
Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da Kongres neće tako skoro donijeti nove poticajne mjere, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE