GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezavisni hrvatski seljaci i NHS traže stopu PDV-a na hranu od 5 posto

Nezavisni hrvatski seljaci i NHS traže stopu PDV-a na hranu od 5 posto
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2012 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nezavisni hrvatski seljaci i Nezavisni hrvatski sindikati traže od Vlade da se što hitnije smanji stopa PDV-a na hranu na 5 posto, istaknuli su njihovi predsjednici na današnjoj konferenciji za novinare.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić smatra kako ima prostora za snižavanje stope PDV-a, odnosno da bi u Hrvatskoj PDV na hranu trebao biti 5 posto.

Napominje kako Hrvatska sa stopom od 25 posto ima gotovo najveći PDV na prehrambene proizvode (izuzev na kruh i mlijeko) u odnosu na članice Europske unije.

Primjerice, u Njemačkoj je ta stopa 7 posto, a ima puno veći standard nego Hrvatska. I u Srbiji su na neke osnovne prehrambene artikle uveli stopu PDV-a od 8 posto, naveo je Mlinarić, koji smatra kako za skupu hranu u Hrvatskoj nisu krivi poljoprivrednici već Vlada, ona sada i ona prije koja o tome nije vodila računa.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je pitanje PDV-a na hranu pitanje s kojim se i sindikat bori već niz godina te kako podupiru inicijativu za smanjenje PDV-a na hranu na 5 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da u Hrvatskoj mjesečno na hranu otpada 31 do 32 posto ukupnih mjesečnih troškova, dok se prosjek Europe kreće između 11 i 13 posto, kazao je.

Ističe kako se sa povećanjem PDV-a na 25 posto povećao udar na građane povećanjem cijena po svim osnovama.

Da bi se donekle kompenzirali udari skuplje struje, plina, goriva, visokih rata kredita, treba nešto učiniti u prostoru hrane, smatra Sever.

Jedini način da se nešto napravi je da se kompenziraju sva ta poskupljenja, a da se pritom dodatno ne ugrozi domaća proizvodnja ili prodaja hrane je spuštanje PDV-a, kazao je.

Kad već imamo skupe energente i kada nas već u tome izjednačuju sa zemljama okruženja i EU onda neka nas izjednače i po pitanju PDV-a na hranu, istaknuo je Sever.

Spustimo PDV na hranu kako bi pokušali uravnotežiti kućne proračune i pritom ćemo pomoći i proizvođače na jednoj strani i građane kao krajnje kupce, posebice u svijetlu iduće godine kada se očekuje ukidanje nulte stope na kruh i na mlijeko, što će ponovo biti udar na građane jer EU ne dozvoljava nižu stopu od 5 posto, kazao je Sever.

Tagovi: PDV na hranu, hrana, Nezavisni hrvatski seljaci, Nezavisni hrvatski sindikat, Mato Mlinarić, Krešimir Sever
PROČITAJ I OVO
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU - "Zagreb je grad u koji se lako doseliti kao nomad jer ima sve potrebne sadržaje, ljudi govore engleski i pristupačan je. Zagreb ima svoju kulturu i atmosferu, tako da se definitivno razlikuje od života u drugim nomadskim središtima poput Balija, na primjer."
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi znatnije pali, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za prvih devet mjeseci, pri čemu su svi sektorski idneksi oslabili izuzev transportnog.
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE