GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

New York potvrdio poziciju vodećeg globalnog financijskog središta

New York potvrdio poziciju vodećeg globalnog financijskog središta
VRH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
LONDON - New York je zadržao titulu vodećeg svjetskog financijskog središta, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London zahvaljujući neizvjesnosti oko brexita, pri čemu britanskoj prijestolnici za vratom pušu azijska financijska središta, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje.

Velika Britanija izaći će u petak iz Europske unije pri čemu je pristup europskih klijenata britanskom financijskom sektoru nakon isteka tranzicijskog perioda u prosincu ove godine i dalje obavijen neizvjesnošću.

EU je najveći klijent financijskih tvrtki sa sjedištem u Londonu, podsjeća Reuters.

Neizvjesnost nakon brexita glavni je razlog što je New York u danas objavljenom istraživanju savjetodavne tvrtke Duff & Phelps povećao prednost u odnosu na London.
Za potrebe istraživanja The Global Regulatory Outlook tvrtka je anketirala 245 viših financijskih čelnika iz raznih područja, poput bankarstva, upravljanja imovinom i drugih financijskih tvrtki iz cijelog svijeta.

Prema objavljenim rezultatima, 56 posto ispitanika smatra New York najvažnijim svjetskim financijskim središtem, što je za 33 postotna boda više nego u dvije prethodne godine.

Samo 33 posto ispitanika trenutno vidi London kao glavni svjetski financijski centar, nekih dvadesetak postotnih bodova manje nego u prethodne dvije godine.

„Teško se othrvati sumnji da su među razlozima pada Londona tri neizvjesne godine nakon referenduma o brexitu", ističe direktorica Duff&Phelpsa Monique Melis.

Ispitanici koji su favorizirali London u odnosu na New York naveli su kao razlog najprihvatljiviji regulatorni režim za financijske usluge u svijetu.

„Uspije li vlada pozicionirati Veliku Britaniju kao zemlju s prihvatljivijim regulatornim okruženjem i osloboditi je birokratskog stiska europskih regulacija, Britanija bi možda mogla ponovo osvojiti krunu i privući u financijski sektor nove radnike", rekla je Melis.

U idućih pet godina I New York i London mogli bi izgubiti vodeće pozicije, s obzirom na očekivani uzlet novih financijskih središta poput Hong Konga, Singapura i Šangaja, pokazalo je istraživanje.
Samo 22 posto ispitanika predviđa da će London i za pet godina biti vodeće financijsko središte. Pritom vrlo malo njih smatra da bi New York i London na vodećim pozicijama mogli zamijeniti Pariz, Frankfurt ili neki drugi europski grad.

Tagovi: New York, London, Brexit, financijska industrija, The Global Regulatory Outlook
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE