GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevladine udruge protiv vanjske politike EU fokusirane na kontrolu migracije

Nevladine udruge protiv vanjske politike EU fokusirane na kontrolu migracije
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2016 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stotinjak nevladinih organizacija u ponedjeljak je od europskih zemalja zatražilo da ne pristanu na to da glavni cilj vanjske politike EU-a odsad bude poticanje zemalja trećeg svijeta, osobito afričkih, da spriječe priljev izbjeglica prema Europi.
U pozivu koji su, među ostalima potpisali Oxfam, Human Rights Watch i Amnesty International, potpisnice izražavaju "veliku zabrinutost" zbog nakane Europske komisije da dogovori "paktove" s afričkim državama, uvjetujući pomoć EU-a rezultatima u zaustavljanju migranata.

Takav bi potez mogao rezultirati "vanjskom politikom koja će imati samo jedan cilj - zaustaviti migraciju nauštrb europske vjerodostojnosti i s negativnim učinkom na obranu temeljnih ljudskih prava", stoji u njihovu apelu.

Potpisnici aludiraju na nedavnu odluku Liječnika bez granica koji su odbili financiranje Europske unije i zemalja članica, želeći na taj način osuditi "sramotnu" migracijsku politiku bloka.

Komisija je početkom lipnja najavila nov partnerski okvir za migracije - snažniju suradnju s trećim zemljama radi boljeg upravljanja migracijama.

Migracijski je pritisak "novo normalno stanje" za EU i partnerske zemlje te je dio veće globalne krize raseljavanja. Da bi se zajednički pristupilo problemu na smislen način, potreban je koordiniraniji, sustavniji i strukturiraniji pristup koji će odgovarati interesima EU-a i njegovih partnera, navela je Europska komisija na svojim internetskim stranicama.

Obnovljeno partnerstvo s trećim zemljama bit će u obliku prilagođenih "paktova" koji će se pripremati u skladu sa stanjem i potrebama svake partnerske zemlje, ovisno o tome je li riječ o zemlji porijekla, tranzitnoj zemlji ili zemlji koja ugošćuje mnogo raseljenih osoba.

Kratkoročno će Europska komisija sklopiti paktove s Jordanom i Libanonom te raditi na dogovaranju paktova s Nigerom, Nigerijom, Senegalom, Malijem i Etiopijom i istovremeno pojačati aktivnosti s Tunisom i Libijom, ističe Bruxelles.

Tagovi: migracija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE