GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna

Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 14:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom u Hrvatskoj u proteklih nešto više od mjesec dana, odnosno od pogoršanja situacije s koronavirusom u Europi, pala je 7,8 milijardi kuna, odnosno 32,5 posto, izvijestili su u utorak iz Hanfe.

"Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj 21. veljače 2020., odnosno na dan kada se kriza u vezi s koronavirusom u Europi pogoršala, iznosila je 23,8 milijardi kuna. Od kraja veljače i tijekom cijelog ožujka NAV UCITS fondova bilježi kontinuirano smanjenje, a na dan 24. ožujka 2020. NAV je iznosio 16 milijardi kuna, što predstavlja pad od 7,8 milijardi kuna, odnosno 32,5 posto u odnosu na 21. veljače 2020", stoji u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Kako procjenjuju iz Hanfe, uzroci pada vrijednosti imovine mogu se povezati prvenstveno s utjecajem koronavirusa na financijska tržišta. Pritom, ukupna neto imovina smanjila se zbog povećanog otkupa udjela u iznosu od 6,7 milijardi kuna, a zbog pada vrijednosti imovine u koju fondovi ulažu za dodatnih 1,1 milijardu kuna.

"Tako je 86,1 posto smanjenja ukupne neto imovine uzrokovano isplatama, odnosno otkupom udjela, a 13,9 posto smanjenja imovine posljedica je promjena vrijednosti imovine u koju fondovi ulažu", napominju iz Hanfe.

U promatranom razdoblju, dakle, od 21. veljače do 24. ožujka, kratkoročni obveznički fondovi u prosjeku su zabilježili vrlo malu promjenu vrijednosti udjela, odnosno -0,6 posto, ali unatoč tome neto vrijednost njihove imovine je značajnije smanjena, sa 7 na 5,6 milijardi kuna, odnosno za 20,6 posto, stoji u priopćenju Hanfe.

Ostali obveznički fondovi, odnosno svi koji nisu kategorizirani kao kratkoročni, zabilježili su najveći pad neto vrijednosti imovine i to s 12,1 na 7,2 milijarde kuna , odnosno 40,8 posto, iako je prosječna promjena vrijednosti udjela takvih fondova bila razmjerno mala, za 4,3 posto.

Promjena vrijednosti udjela mješovitih fondova u istom razdoblju bila je izraženija te je bila manja za 12 posto. pri čemu je NAV smanjen s 1,1 na 0,8 milijardi kuna, što je 28 posto manje.

Nadalje, navode iz Hanfe, napajajući fondovi, to jest oni koji uglavnom ulažu u druge fondove, zabilježili su pad NAV-a za 23,5 posto, odnosno s 20,2 na 15,5 milijuna kuna, uz istodobno smanjenje vrijednosti udjela od 16,1 posto.

Neto vrijednost imovine fondova kategoriziranih kao "ostali" smanjena je s 1,6 na 1,2 milijarde kuna, odnosno 22,3 posto, dok je prosječna vrijednost udjela na razini svih takvih fondova smanjena za 11,4 posto.

Vrijednost udjela u dioničkim fondovima najviše se smanjila u promatranom razdoblju, za 24,6 posto, dok je neto vrijednost imovine tih fondova smanjena s 1,9 na 1,3 milijarde kuna, odnosno 34,9 posto.

Kao iznimka, napominju iz Hanfe, novčani fondovi jedini bilježe porast NAV-a, i to sa 6,8 na 8,1 milijuna kuna, što je rast od 19,1 posto i to isključivo zbog novih ulazaka, to jest uplata. Dodaju i da u Hrvatskoj trenutno posluje samo jedan novčani fond.

Tagovi: investicijski fondovi, dionički fondovi, mješoviti fondovi, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE