GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u lipnju pala za čak 1,8 milijardi kuna

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u lipnju pala za čak 1,8 milijardi kuna
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 15:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem lipnja 2022. iznosila je 129,1 milijardu kuna, što je za 1,8 milijardi kuna ili 1,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Lipanj je tako treći uzastopni mjesec u kojem je došlo do pada vrijednosti neto imovine OMF-ova. Naime, u veljači je zabilježen pad za 3,1 milijardu kuna, u ožujku je dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna na mjesečnoj razini, no u travnju je opet zabilježen pad, za 717,8 milijuna kuna, a u svibnju za 515,3 milijuna kuna.

Iz Hanfe su već ranije pojasnili da su rast kamatnih stopa, uz pad cijena obveznica, u kombinaciji s energetskom krizom i rastućim rizicima od stagflacije, pogodili svjetske dioničke indekse pa su tako utjecali i na pad imovine i prinosa obveznih mirovinskih fondova.

OMF-ovi su na kraju lipnja ukupno imali 2.133.373 člana, odnosno 4.782 člana ili 0,2 posto više u odnosu na svibanj 2022. godine.

U lipnju su zabilježili novih 6.299 članova, pri čemu ih je veliku većinu, 98 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u lipnju ove godine prestalo je članstvo za 1.517 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

U šestom mjesecu su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 699,4 milijuna kuna, 2,6 posto više nego u svibnju. Istovremeno, ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili su 253,8 milijuna kuna, što je 19,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, prinosi Mirexa imali su negativan predznak u sve tri kategorije.

Tako je na kraju lipnja u kategoriji A, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, pad iznosio 2,4 posto, u B kategoriji, namijenjenoj osiguranicima na sredini radnog vijeka, pad je bio 1,7 posto, a jedan posto u C kategoriji, predviđenoj za osiguranike koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična.

Godišnji prinosi Mirexa bilježe rast za 0,1 posto u kategoriji A, a pad za 2,1 posto u kategoriji B i 4,5 posto u kategoriji C. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova imaju pozitivan predznak u svim kategorijama - 6,6 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,5 posto za Mirex C.

Obveznice su na kraju lipnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 83,5 milijardi kuna i udjelom od 64,7 posto, pri čemu je taj udjel porastao za 0,91 postotni bod na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova smanjena je za 0,42 postotna boda te su ona krajem lipnja iznosila 26,2 milijarde kuna, odnosno 20,3 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 13,7 milijardi kuna i udjelom od 10,6 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova manja za 119,3 mln kn

Na kraju lipnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 363.263 člana, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 46.589 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 55,7 milijuna kuna, što je 13,2 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 28,2 milijuna kuna, što je milijun kuna ili 6,8 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 53,8 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,3 posto te investicijski fondovi s 10,4 posto.

Iz Hanfe su izvijestili da je ukupna neto imovina 93 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u lipnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 16,7 milijardi kuna te je bila za 0,44 milijarde kuna ili 2,6 posto manja nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju lipnja iznosila je 974,6 milijuna kuna, uz mjesečni pad od 1,3 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda pao za 1,1 posto, podaci su Hanfe.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE