GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u lipnju pala za čak 1,8 milijardi kuna

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u lipnju pala za čak 1,8 milijardi kuna
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 15:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem lipnja 2022. iznosila je 129,1 milijardu kuna, što je za 1,8 milijardi kuna ili 1,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Lipanj je tako treći uzastopni mjesec u kojem je došlo do pada vrijednosti neto imovine OMF-ova. Naime, u veljači je zabilježen pad za 3,1 milijardu kuna, u ožujku je dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna na mjesečnoj razini, no u travnju je opet zabilježen pad, za 717,8 milijuna kuna, a u svibnju za 515,3 milijuna kuna.

Iz Hanfe su već ranije pojasnili da su rast kamatnih stopa, uz pad cijena obveznica, u kombinaciji s energetskom krizom i rastućim rizicima od stagflacije, pogodili svjetske dioničke indekse pa su tako utjecali i na pad imovine i prinosa obveznih mirovinskih fondova.

OMF-ovi su na kraju lipnja ukupno imali 2.133.373 člana, odnosno 4.782 člana ili 0,2 posto više u odnosu na svibanj 2022. godine.

U lipnju su zabilježili novih 6.299 članova, pri čemu ih je veliku većinu, 98 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u lipnju ove godine prestalo je članstvo za 1.517 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

U šestom mjesecu su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 699,4 milijuna kuna, 2,6 posto više nego u svibnju. Istovremeno, ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili su 253,8 milijuna kuna, što je 19,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, prinosi Mirexa imali su negativan predznak u sve tri kategorije.

Tako je na kraju lipnja u kategoriji A, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, pad iznosio 2,4 posto, u B kategoriji, namijenjenoj osiguranicima na sredini radnog vijeka, pad je bio 1,7 posto, a jedan posto u C kategoriji, predviđenoj za osiguranike koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična.

Godišnji prinosi Mirexa bilježe rast za 0,1 posto u kategoriji A, a pad za 2,1 posto u kategoriji B i 4,5 posto u kategoriji C. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova imaju pozitivan predznak u svim kategorijama - 6,6 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,5 posto za Mirex C.

Obveznice su na kraju lipnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 83,5 milijardi kuna i udjelom od 64,7 posto, pri čemu je taj udjel porastao za 0,91 postotni bod na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova smanjena je za 0,42 postotna boda te su ona krajem lipnja iznosila 26,2 milijarde kuna, odnosno 20,3 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 13,7 milijardi kuna i udjelom od 10,6 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova manja za 119,3 mln kn

Na kraju lipnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 363.263 člana, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 46.589 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 55,7 milijuna kuna, što je 13,2 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 28,2 milijuna kuna, što je milijun kuna ili 6,8 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 53,8 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,3 posto te investicijski fondovi s 10,4 posto.

Iz Hanfe su izvijestili da je ukupna neto imovina 93 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u lipnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 16,7 milijardi kuna te je bila za 0,44 milijarde kuna ili 2,6 posto manja nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju lipnja iznosila je 974,6 milijuna kuna, uz mjesečni pad od 1,3 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda pao za 1,1 posto, podaci su Hanfe.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
USPOREDBE
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
ZAGREB - Prije mjesec dana Vlada je reagirala na poskupljenja ograničenjem rasta cijena za devet prehrambenih proizvoda.
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
SNAŽAN RAST
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pa tako prate zamah Wall Streeta, no na tržištu ne vlada euforija jer je središnja banka Novog Zelanda ponovno agresivno povećala kamatne stope.
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, jer je odluka australske središnje banke o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa potaknula nadu da bi uskoro to mogao učiniti i američki Fed.
Zagrebačka burza: Indeksi se oporavili, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi se oporavili, promet slab
ZAGREB - Prateći snažan oporavak na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi porasli za više od 0,8 posto, oporavivši se s najnižih razina u otprilike godinu i pol dana, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom sektoru.
Euro se oporavlja, dolar posustaje
FOREX
Euro se oporavlja, dolar posustaje
TOKIO - Euro se danas kretao blizu najviše razine od 22. rujna u odnosu na dolar u Aziji, američka je valuta oslabila u odnosu na košaricu konkurenata, dok je britanska funta produžila svoj oporavak nakon odluke vlade da odustane od kontroverznog smanjenja poreza na dohodak najbogatijih Britanaca .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE