GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova od početka godine povećana 4%

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova od početka godine povećana 4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 08:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) u ožujku 2021. godine imali su 2.065.960 članova, što je za 0,1 % više u odnosu na prethodni mjesec, dok je na razini tromjesečja rast iznosio 0,4 %.

Kao i prethodnih mjeseci, najveći broj novih članova (3.250 novih članova u ožujku 2021.) ne bira aktivno dobrovoljni mirovinski fond već to za njih čini Regos koji je u ožujku rasporedio 3.028 članova (93,2 %).

Istodobno je prestalo članstvo za 772 člana zbog odlaska u mirovinu ili smrti, dok je u prva 3 mjeseca taj broj iznosio 2.483. Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u ožujku iznosili su 614,7 mil. HRK, što je za 7,0 % više u odnosu na ožujak 2020. Istovremeno su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili 98,2 mil. HRK, odnosno 71,7 % više nego u ožujku 2020.

Neto imovina OMF-ova na kraju ožujka 2021. iznosila je 123,8 mlrd. HRK te se u odnosu na prethodni mjesec povećala za 2,0 %, dok se u odnosu na kraj 2020. povećala za 4,0 %. Mjesečni prinosi Mirex indeksa iznosili su 2,6 % za kategoriju A, 1,6 % za kategoriju B i 0,1 % za kategoriju C.

Prinosi Mirex indeksa u prvom tromjesečju 2021. kretali su se od 0,2 % za kategoriju C, 2,9% za kategoriju B i 4,7 % za kategoriju A, što prvenstveno reflektira efekt niskih vrijednosti indeksa netom nakon snažne kontrakcije cijena u ožujku 2020. godine. Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova na kraju ožujka 2021. iznosili su za Mirex A 7,4 %, za Mirex B 5,5 % i za Mirex C 5,0 %. Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju ožujka iznosila su 65,2 % ukupne neto imovine, dok su istovremeno ulaganja u dionice činila 19,4 %. Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove s udjelom od 10,2 %.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Mirex, AZ OMF, Raiffeisen OMF, Erste Plavi. PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
MADRID - Španjolska će pooštriti pravila o oglašavanju kriptovaluta jer želi osigurati da ulagači budu svjesni rizika povezanih s kriptovalutama, nedavno je objavio državni regulator burze. Nova pravila stupaju na snagu u veljači.
Potražnja za medom nikad nije bila veća
MED
Potražnja za medom nikad nije bila veća
ZAGREB - Potražnja za medom nikad nije bila veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer u očekivanju povećanja kamata američke središnje banke rastu prinosi na tamošnje državne obveznice.
Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali, Fed uskoro povećava kamate
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer će uskoro zbog visoke inflacije američka središnja banka povećati kamatne stope.
Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga tjedna je blago pao, prekinuvši 7-tjedni pozitivni niz, ponajviše zbog oštre korekcije na kraju tjedna, dok je Crobex10 uspio završiti tjedan s blagim plusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE