GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina mirovinskih fondova krajem studenoga 130,96 milijardi kuna

Neto imovina mirovinskih fondova krajem studenoga 130,96 milijardi kuna
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem studenoga 2021. imali su 2,1 milijun članova, što je 0,3 posto više nego krajem ovogodišnjeg listopada, a za 0,3 posto porasla je i neto imovina tih fondova na mjesečnoj razini, na 130,96 milijardi kuna, pokazuju podaci Hanfe.

Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) u studenome su imala 2.105.761 člana, što je za 5.182 ili 0,25 posto više u odnosu na prethodni mjesec, izvijestili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

U studenome su OMF-ovi zabilježili 6.513 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 96,1 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u studenome ove godine prestalo je članstvo za 1.331 osiguranika, što je za 1,2 posto više nego u prethodnom mjesecu, naveli su iz Hanfe.

U studenome su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 634,7 milijuna kuna, dok je od početka godine u OMF-ove uplaćeno ukupno 6,8 milijardu kuna, devet posto više nego u istom razdoblju lani.

Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova u studenome su pak iznosili 181,4 milijuna kuna, dok je od početka godine isplaćeno ukupno 1,7 milijardi kuna, što je 23,3 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Po podacima Hanfe, prinosi Mirexa od početka godine imaju pozitivan predznak u svim kategorijama - za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 10,9 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 6,1 posto, a 0,4 posto za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ta ulaganja najmanje rizična.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova iznose za Mirex A 7,5 posto, za Mirex B 5,5 posto i za Mirex C 4,5 posto, naveli su iz Hanfe.

Obveznice su na kraju studenoga i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 82,6 milijardi kuna i udjelom od 63 posto, pri čemu je taj udjel povećao za 0,06 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova smanjena je za 0,03 postotna boda te su ona krajem studenoga iznosila 26,7 milijardi kuna, odnosno 20,4 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 15 milijardi kuna i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 10,5 milijuna kuna

Na kraju studenoga u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 345.999 članova, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 45.788 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 78,9 milijuna kuna, što je 26,6 posto više nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 22,9 milijuna kuna, što je 2,9 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina DMF-ova u studenome je dosegnula 7,5 milijardi kuna, što je za 10,5 milijuna kuna više na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 54,6 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,2 posto te investicijski fondovi s 12,6 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 93 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u studenom poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 21,6 milijardi kuna te je bila 0,6 posto manja nego prethodni mjesec.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, mirovinski fondovi, dobrovoljni mirovinski fondovi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi oslabili nakon dva dana uspona
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi oslabili nakon dva dana uspona
ZAGREB - Uz skroman promet, na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi oslabili, nakon dva dana uspona, a najviše je pritom na gubitku bio građevinski sektor.
Cijena aluminija porasla iznad 2.900 dolara po toni
RAST
Cijena aluminija porasla iznad 2.900 dolara po toni
LONDON - Cijena aluminija na Londonskoj burzi metala (LME) danas je premašila 2900 dolara po toni, prvi put od početka svibnja.
Mljekari: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje
AGONIJA
Mljekari: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje
ZAGREB - Proizvođači mlijeka u srijedu su izvijestili o sastanku s ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i Zdravkom Marićem, na kojem su upozorili da je otkupna cijena mlijeka nedovoljna za pokriće troškova proizvodnje i da takvo stanje prijeti opstanku farmi.
Financiranje nekretnina putem NFT tokena odsad dostupno i u Hrvatskoj
NFT
Financiranje nekretnina putem NFT tokena odsad dostupno i u Hrvatskoj
ZAGREB - Ulaganje u nekretnine posredstvom NFT tokena prilika je koja se od danas pruža i hrvatskim investitorima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu blago porasle, no trguje se oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, dok središnje banke podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE